Polski

Bardzo wolny dostęp do systemu plików Windows pod WinUAE!

Jeśli masz problem z instalacją oprogramowania nie wiesz jak ustawić poprawnie emulator WinUAE - ten dział jest dla Ciebie.
n1cram Witam,

Mam bardzo poważny problem, nie wiem dla czego przy ustawieniu katalogu w systemie plików Windows nie mogę się do niego dostać pod WinUAE :(. Potrzebuję wczytać stare grafiki IFF które mam luzem na dysku PC - robię to pod Deluxe Paintem i strasznie długo czyta katalogi :( a już o dostaniu się do udostępnionego katalogu Windowsa prawie nie ma mowy... co robić? kiedyś tak nie było! mój WinUAE jest najnowszy i mam wszystkie ROM'y i ustawienia m.in. z Cloanto. Sprawdzałem antywirusa, gdyż pomyślałem że jest jakiś problem z tym ale nic (mam Immunet 3.0).
U nie system Workbench 3.0 wchodzi z dyskietki ADF, a następnie Deluxe Paint V jest uruchamiany z podmontowanego katalogu - i tu już jest problem gdyż trzeba parę minut poczekać aż wyskoczy ikonka na pulpicie Workbencha :( no a potem w "Open file" pod DPV nie mogę się już doczeka wczytania katalogów... prawie to stoi w miejscu.

Może ktoś pomoże?
Pozdrówka,
Marcin
Page 1 of 1 1 https://forum.thecompany.pl/winuae/bardzo-wolny-dostep-systemu-plikow-windows-pod-winuae-t1538.html
2011-10-11T02:15:01+01:00
Witam,

Mam bardzo poważny problem, nie wiem dla czego przy ustawieniu katalogu w systemie plików Windows nie mogę się do niego dostać pod WinUAE :(. Potrzebuję wczytać stare grafiki IFF które mam luzem na dysku PC - robię to pod Deluxe Paintem i strasznie długo czyta katalogi :( a już o dostaniu się do udostępnionego katalogu Windowsa prawie nie ma mowy... co robić? kiedyś tak nie było! mój WinUAE jest najnowszy i mam wszystkie ROM'y i ustawienia m.in. z Cloanto. Sprawdzałem antywirusa, gdyż pomyślałem że jest jakiś problem z tym ale nic (mam Immunet 3.0).
U nie system Workbench 3.0 wchodzi z dyskietki ADF, a następnie Deluxe Paint V jest uruchamiany z podmontowanego katalogu - i tu już jest problem gdyż trzeba parę minut poczekać aż wyskoczy ikonka na pulpicie Workbencha :( no a potem w "Open file" pod DPV nie mogę się już doczeka wczytania katalogów... prawie to stoi w miejscu.

Może ktoś pomoże?
Pozdrówka,
Marcin

2011-10-11T10:54:46+01:00

Re: Bardzo wolny dostęp do systemu plików Windows pod WinUAE

A sporo masz tych grafik w IFF ? Może dobrym rozwiązaniem byłoby podzielić znaczną ilość na podkatalogi.
Jeśli jednak dotychczas wszystko działało, to może spróbuj przenieść np. Workbencha na inną partycję i podmontować na nowo ?

2011-10-11T11:24:15+01:00

no Workbencha mam na pliku .ADF... ale spróbuję zmieni partycje dla całego WinUAE, może to coś da... a grafiki IFF mam w formacie HAM i EHB (64 kolory) i przeglądarki Windozy mi źle wyświetlaja kolorki :(. Muszę to wrzucić to Deluxe Painta V i nagrać w jakimś PNG najlpeiej w 256 kolorach :). To moje starocie z Amigi, trochę tego jeszcze jest, a mam wielki sentyment do tych prac ;)

http://przylga.deviantart.com/
:o)

2011-10-11T13:24:38+01:00

Na 100% u Ciebie problemem jest zbyt słaba konfiguracja którą masz ustawioną + ultra wolne ładowanie z dyskietki.
Najlepiej jakiś pakiet wb ściągnij pokroju ClassicWB i zainstaluj go używając domyślnej konfiguracji, z HD wszystko powinno śmigać.

Ale jak chcesz tylko skonwertować do PNG to XNView/XNConvert powinien sobie poradzić.

2011-10-11T16:52:13+01:00

albo ACDSee Pro - płatne - ma obsługę iff

2011-10-11T22:03:58+01:00

Działa! po wgraniu ClassicWB wszystko szybko chodzi :). Udało i się wgrać/skonwertować grafikę która robiła problemy pod windowsowymi przeglądarkami.

http://przylga.deviantart.com/

Dzięki!

Return to WinUAE