Polski

DUKE ---> DziadekUK EXEs

Jeśli masz problem z instalacją oprogramowania nie wiesz jak ustawić poprawnie emulator WinUAE - ten dział jest dla Ciebie.
DziadekUK Wersja 0.9.1:

1. The Great Giana Sisters - http://www.mediafire.com/?6pcy26pd0sl3pyn

2. The Lost Vikings - http://www.mediafire.com/?bkufqs34ccm3b1a

3. Premiere - http://www.mediafire.com/?1m8al7acvd8c2l3

4. UFO Enemy Unknown - http://www.mediafire.com/?1an7zj1sgatyj4j

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Zmiany z 20.10.2011:
- prawidłowy Amigowy Aspect Ratio ustawiany jest automatycznie przez DziadekReVolution przy pierwszym uruchamianiu gry. Po ręcznej zmianie rozdzielczości, Aspect Ratio (zakładka Filter) jednak trzeba będzie ręcznie ustawić, jeżeli rozdzielczość ma inne proporcje niż z ustawień automatycznych. Opcja Auto w Aspect Ratio nie działa prawidłowo na monitorach panoramicznych w WinUAE 2.3.3. Trzeba wybierać ręcznie 4:3 jeżeli ustawi się taką rozdzielczość ekranu emulatora na widescreen'ach (np. 800x600, 1024x768), inaczej obraz będzie za wąski (sprawdzone i potwierdzone). Rozdzielczości widescreen'owe są dobrze obsługiwane

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Zmiany z 19.10.2011:
- dodany "zmieniacz rozdzielczości" DziadekReVolution. Od teraz domyślna rozdzielczość nowo uruchamianego DUKE'a będzie taka sama jak rozdzielczość pulpitu. Działa tylko przy pierwszym uruchamianiu gry. Jeśli ktoś chce uruchomić tą funkcję do wcześniej uruchamianych DUKE'ów, które jeszcze nie zawierały DziakekReVolution, powinien usunąć plik Config.uae z C:\Users\UserName\AppData\Local\DUKE\GameName\Settings (C:\Documents and Settings\Local Settings\Application Data\DUKE\GameName\Settings w Windows XP) i uruchomić grę. Nowy Config.uae z nowymi ustawieniami zostanie tam zapisany. Bez wykasowania tego pliku tak się nie stanie
- dodany numer wersji gry (v0.9 na razie, bo do v1.0 jeszcze daleko)

Zmiany z 17.10.2011:
- po zawieszeniu się albo restarcie komputera podczas działania gry, oryginalne ustawienia domyślnych lub zmienionych przez użytkownika ścieżek katalogów WinUAE zostają przywrócone po uruchomieniu i prawidłowym zamknięciu jakiegokolwiek z DUKE'ów
- za sugestią Anthroxa - dołożona mała wizytówka do programów (znaczek na SplashScreen'ach)

Zmiany z 16.10.2011:
- dodana obsługa wszystkich wersji językowych Windows XP (do tej pory programy działały tylko na wersji angielskiej Windowsa XP i wszystkich wersjach Vista/7)
- zrobiony pierwszy krok w kierunku modyfikacji WinUAE 2.3.3 - zmieniona nazwa pliku wykonywalnego z "winuae.exe" na "DUKEuae.exe" :-E

Zmiany z 13.10.2011:
- programy nie zapisują już nic do Program Files ani do systemowego Temp'a. Wszystkie pliki są teraz domyślnie w C:\Users\UserName\AppData\Local\DUKE (w XP - C:\Documents and Settings\UserName\Local Settings\Application Data\DUKE)
- dodana obsługa konfiguracji użytkownika (DUKE\GameName\Settings)
UWAGA! Nie należy zmieniać nazwy pliku konfiguracyjnego "Config.uae" na inną. Jeżeli chcemy zapisać zmiany ustawień emulatora, po prostu klikamy w "Save".
- dodana obsługa save'ów spod F12 (DUKE\GameName\SaveGame)

Aktualnie znane problemy:
- nic na razie nie znalazłem problematycznego

DUKE nie ma nic wspólnego z DUKE NUKEM czy innym "księciem/księżem/książem" jak kto woli. To skrót od DziadekUK EXEs :haha:
Page 1 of 1 1 https://forum.thecompany.pl/winuae/duke-dziadekuk-exes-t1548.html
2011-10-13T23:36:20+01:00
Wersja 0.9.1:

1. The Great Giana Sisters - http://www.mediafire.com/?6pcy26pd0sl3pyn

2. The Lost Vikings - http://www.mediafire.com/?bkufqs34ccm3b1a

3. Premiere - http://www.mediafire.com/?1m8al7acvd8c2l3

4. UFO Enemy Unknown - http://www.mediafire.com/?1an7zj1sgatyj4j

Zmiany z 20.10.2011:
- prawidłowy Amigowy Aspect Ratio ustawiany jest automatycznie przez DziadekReVolution przy pierwszym uruchamianiu gry. Po ręcznej zmianie rozdzielczości, Aspect Ratio (zakładka Filter) jednak trzeba będzie ręcznie ustawić, jeżeli rozdzielczość ma inne proporcje niż z ustawień automatycznych. Opcja Auto w Aspect Ratio nie działa prawidłowo na monitorach panoramicznych w WinUAE 2.3.3. Trzeba wybierać ręcznie 4:3 jeżeli ustawi się taką rozdzielczość ekranu emulatora na widescreen'ach (np. 800x600, 1024x768), inaczej obraz będzie za wąski (sprawdzone i potwierdzone). Rozdzielczości widescreen'owe są dobrze obsługiwane

Zmiany z 19.10.2011:
- dodany "zmieniacz rozdzielczości" DziadekReVolution. Od teraz domyślna rozdzielczość nowo uruchamianego DUKE'a będzie taka sama jak rozdzielczość pulpitu. Działa tylko przy pierwszym uruchamianiu gry. Jeśli ktoś chce uruchomić tą funkcję do wcześniej uruchamianych DUKE'ów, które jeszcze nie zawierały DziakekReVolution, powinien usunąć plik Config.uae z C:\Users\UserName\AppData\Local\DUKE\GameName\Settings (C:\Documents and Settings\Local Settings\Application Data\DUKE\GameName\Settings w Windows XP) i uruchomić grę. Nowy Config.uae z nowymi ustawieniami zostanie tam zapisany. Bez wykasowania tego pliku tak się nie stanie
- dodany numer wersji gry (v0.9 na razie, bo do v1.0 jeszcze daleko)

Zmiany z 17.10.2011:
- po zawieszeniu się albo restarcie komputera podczas działania gry, oryginalne ustawienia domyślnych lub zmienionych przez użytkownika ścieżek katalogów WinUAE zostają przywrócone po uruchomieniu i prawidłowym zamknięciu jakiegokolwiek z DUKE'ów
- za sugestią Anthroxa - dołożona mała wizytówka do programów (znaczek na SplashScreen'ach)

Zmiany z 16.10.2011:
- dodana obsługa wszystkich wersji językowych Windows XP (do tej pory programy działały tylko na wersji angielskiej Windowsa XP i wszystkich wersjach Vista/7)
- zrobiony pierwszy krok w kierunku modyfikacji WinUAE 2.3.3 - zmieniona nazwa pliku wykonywalnego z "winuae.exe" na "DUKEuae.exe" :-E

Zmiany z 13.10.2011:
- programy nie zapisują już nic do Program Files ani do systemowego Temp'a. Wszystkie pliki są teraz domyślnie w C:\Users\UserName\AppData\Local\DUKE (w XP - C:\Documents and Settings\UserName\Local Settings\Application Data\DUKE)
- dodana obsługa konfiguracji użytkownika (DUKE\GameName\Settings)
UWAGA! Nie należy zmieniać nazwy pliku konfiguracyjnego "Config.uae" na inną. Jeżeli chcemy zapisać zmiany ustawień emulatora, po prostu klikamy w "Save".
- dodana obsługa save'ów spod F12 (DUKE\GameName\SaveGame)

Aktualnie znane problemy:
- nic na razie nie znalazłem problematycznego

DUKE nie ma nic wspólnego z DUKE NUKEM czy innym "księciem/księżem/książem" jak kto woli. To skrót od DziadekUK EXEs :haha:

2011-10-14T10:37:47+01:00

Re: DUKE ---> DziadekUK EXEs

Sądziłem ze to ty jesteś tym księciem i się nie pomyliłem. :mrgreen:

2011-10-14T23:20:56+01:00

Patrząc na fotę - Dziadek bardziej na Hitmana mi podchodzi.

2011-10-15T21:29:55+01:00

Nie mogę popodziwiać twoich efektów pracy DziadkUK ponieważ po starcie pojawia mi się znany wszystkim amigowcom ekran Amigi proszącej o dyskietkę. Może wina leży po stronie mojego systemu tzn. Windowsa mam na innej partycji niż C ? Co ty o tym myślisz ?

2011-10-15T22:17:54+01:00

ihtius wrote:Nie mogę popodziwiać twoich efektów pracy DziadkUK ponieważ po starcie pojawia mi się znany wszystkim amigowcom ekran Amigi proszącej o dyskietkę. Może wina leży po stronie mojego systemu tzn. Windowsa mam na innej partycji niż C ? Co ty o tym myślisz ?

Możesz zrobić screenshot'y z zakładek 'Paths' i 'Hard drives' spod F12 w WinUAE? Dałoby mi to ogólne pojęcie o co może chodzić. To, że system jest na innej partycji niż pierwsza (C: znaczy) na dysku, nie ma wpływu na uruchamianie, bo nie odwołuję się bezpośrednio do C:, D: czy innych, ale do katalogów systemu poprzez zmienne systemowe, a te zawsze wskazują te same lokacje, niezależnie na którym dysku jest Windows zainstalowany. Sam mam 3 systemy zainstalowane na jednym dysku (C: D: i E:) i na każdym te programy się uruchamiają i nawet działają sprawnie. Zdaje się, że masz wersję PL Windowsa XP (mój XP to EN i programiki działają). PL i Pakistan nie są jeszcze wspierane przez moje DUKE'i :-). Wkrótce będzie, bo chyba mam rozwiązanie problemu. Zupdate'uje linki z odpowiednią notką w pierwszym poście, jak tylko będą poprawione. Soon.

2011-10-15T23:16:29+01:00

Niestety nie mogę zrobić ci screenshootów bo fraps nie może złapać obrazka razem z opcjami emulatora robi tylko sam ekran Amigi proszącej o wsadzenie dyskietki bez opcji emulatora. Wiec nie wiem jak to zrobić ?

2011-10-15T23:49:58+01:00

Użyj zwykłego print screen albo Jing'a - przypisz go do klawisza PrintScreen.
Jing

2011-10-16T00:34:12+01:00

Dzięki później spróbuje :-)

-- 16 Paź 2011, 01:34 --

oto para screenów z Premiere :
Image

Image

I co wy o tym myślicie drodzy parafianie :haha:

2011-10-16T16:11:21+01:00

Gry poprawione, linki uaktualnione. Testowałem na swoich Windows'ach i tym razem nie powinno być problemów z wersjami językowymi. No, może z pakistańską :haha:

2011-10-16T21:46:47+01:00

Właśnie sprawdziłem przed chwilą wszystkie tytuły działają prawidłowo i to na znienawidzonym przez was XP :haha: Brawo DziadkuUK, kolektyw The Company wierzył w ciebie towarzyszu. :-) Czekamy na następne hity od ciebie !!

2011-10-16T22:41:01+01:00

ihtius wrote:i to na znienawidzonym przez was XP

Przecież gdybyśmy nienawidzili XP to exeki by na nim nie działały w ogóle, a Demonic Windows miał zupełnie inaczej (ładniej) wyglądać. Ale z racji wsparcia dla XP musieliśmy zrezygnować z kilku bajerów :-)

2011-10-16T22:47:07+01:00

ihtius wrote:Czekamy na następne hity...

Cierpliwości. Następne będzie UFO Enemy Unknown, ale dopiero wtedy jak rozwiążę problemy z "aktywnym zmieniaczem rozdzielczości" DziadekReVolution :-)

2011-10-17T08:56:10+01:00

no i trainer

2011-10-17T19:50:46+01:00

Nowy update.

Elmek13 wrote:no i trainer

Trainerka do UFO niestety nie mam. Załączę, jak tylko zdobędę jakiś (znaczy, jak ktoś podrzuci, albo wygoogluję), bo nie mam czasu na pisanie swojego. :nie:

2011-10-19T18:37:06+01:00

DziadekReVolution zintegrowany z grami. Dodane UFO Enemy Unknown, bez trainera niestety i tylko wersja AGA. Z wersją ECS były problemy. W przyszłości będzie dodana. Póki co AGA CD32 działa bez zarzutu.

2011-10-20T00:17:00+01:00

why isn't everybody working together to release them as offical "the company" releases? i'm confused ??

2011-10-20T01:29:23+01:00

Ściągnąłem sobie UFO Enemy Unknown i niestety się zacina mocno dźwięk i spadają trochę klatki na sekundę. Tylko nie mówcie, ze mam słaby procesor bo na pewno nie kupie intel core i99988 8GHZ, gdyż taniej będzie już kupić Amigę 1200 :haha:

-- 20 Paź 2011, 02:11 --

Juz problem rozwiązany, po prostu przesunąłem w zakładce CPU IDLE suwak maksymalnie w lewo bo był na środku. Więc jak by ktoś maił taki sam problem to radze to zrobić a powinno zadziałać :-) Jestem bardziej praktykiem z natury niż teoretykiem więc lubię eksperymentować i doświadczać tych eksperymentów na własnej skó... sorry na własnym komputerze :haha:

-- 20 Paź 2011, 02:17 --

aha i pierwszy raz widziałem intro w tej grze, bo grałem tylko na realnej A600 a tam wiadomo wodotrysków graficznych w tej kwestii za bardzo nie było :-)

I jakby trochę inna muzyka jest podczas grania niż na A600.

-- 20 Paź 2011, 02:29 --

Ale ogólnie z exekiem jest wszystko dobrze i teraz po tej jedynie kosmetycznej zmianie chodzi prawie idealnie. Więc możesz być DziadkuUK z siebie dumny odbierając chleb żytni Anthroxowi :haha:

2011-10-20T08:29:31+01:00

ihtius wrote:aha i pierwszy raz widziałem intro w tej grze, bo grałem tylko na realnej A600 a tam wiadomo wodotrysków graficznych w tej kwestii za bardzo nie było :-)

I jakby trochę inna muzyka jest podczas grania niż na A600.

Wersja ECS, którą można uruchomić na A500/600 nie ma intro, muzyka jest trochę inna i nie ma w grze widocznych efektów dzień/noc. Wersja w moim programiku to AGA z CD32, ECS nie chciała działać normalnie. Dodam ją kiedyś i UFO będzie 2w1. Nie miałem czasu modyfikować listingu, żeby WinUAE używało dwóch różnych konfiguracji do wersji ECS i AGA.

ihtius wrote:Więc możesz być DziadkuUK z siebie dumny odbierając chleb żytni Anthroxowi

Żytniej nikt nikomu nie odbiera. Wszystko, co robi Anthrox i co ja próbuję robić jest niekomercyjne i hobbistyczne z zamiłowania i tęsknoty do starych czasów, kiedy się "marnowało czas i pieniądze rodziców" przy prawdziwej Amidze (A600 w moim przypadku). Wygospodarowuję po prostu trochę czasu (robię w pracy, jak nikt nie patrzy :haha: ) i jakieś tam trzy grosze moje jest dorzucone.

2011-10-20T23:34:54+01:00

DUKE.Odbierz wiadomość na PW.

Return to WinUAE