Polski

Dyskietka

Jeśli masz problem z instalacją oprogramowania nie wiesz jak ustawić poprawnie emulator WinUAE - ten dział jest dla Ciebie.
olesio
misio2412 wrote:ale od tego jest forum zeby sie pytac a nie googlowac.
dd już niema do kupienia nowych ale są hd

Rozumujesz jak dziecko i rozumujesz wadliwie. Po to jest google, żeby tam najpierw poszukać, a dopiero później w razie wątpliwości pytać na forum. Ale o konkrety, a nie co chwile o coś innego, według mnie wcale nie przyswajając uzyskanej wiedzy.
Page 2 of 2 2 https://forum.thecompany.pl/winuae/dyskietka-t2277.html
2013-02-04T14:05:36+01:00

Re: Dyskietka

misio2412 wrote:ale od tego jest forum zeby sie pytac a nie googlowac.
dd już niema do kupienia nowych ale są hd

Rozumujesz jak dziecko i rozumujesz wadliwie. Po to jest google, żeby tam najpierw poszukać, a dopiero później w razie wątpliwości pytać na forum. Ale o konkrety, a nie co chwile o coś innego, według mnie wcale nie przyswajając uzyskanej wiedzy.

2013-02-04T15:16:53+01:00

misio2412 wrote:Amigowcy jakiej firmy sa najlepsze dystkietki????bo kiedys przeczytalem ze sa to tdk a potem verbatin.Jakie ma Cię zdanie na ten temat?????

sorry stary, ale padłem po tym "ma Cię".. :-E

2013-02-05T03:11:12+01:00

@olesio - pamiętaj, że google najczęściej udostępnia linki do forum, gdzie jest taka informacja. Milo byłoby jakby TC jak najczęściej bywało w tym "zaszczytnym gronie" - nie uważasz?

2013-02-05T10:39:03+01:00

Napiszę co już kiedyś wbijałem ludziom na forum 4p. nie spotkałem się z sytuacją, aby googlując z konkretnym pytaniem trafił bym na forum gdzie jedyną odpowiedzią było by "poszukaj w google". Raczej był w ogóle brak odpowiedzi albo wąrek urwaby nez do końca działającego kodu. Nie sądze aby nasze forum stało się prestiżowym wyznacznikiem trendów i skarbnicą wiedzy o wszystkich urojonych problemach misia, jakie ten sobie może wymyśleć. Jesteśmy od robienia exeków. Wiadomo, że wiele osób posiada tutaj Amigę i może w problemach z Nią jakoś spróbować pomóc. Ale zobacz sam, cóż ten misio ma za problemy, najlepszy copier, najlepsze dyskietki. Wszystko jak dziecko musi mieć najlepsze, tylko najlepszych chęci do samodzielnego rozwiązywania problemów nie ma, nagle potrzebny mu copier i dyskietki, jak ma kilka Amig, w tym taką z rozszerzeniem pamięci to powinien olać dyskietki i grać sobie w gry pod WHDLoad.

2013-03-07T17:41:01+01:00

Anthrox wrote:Na Windows też coś takiego było - umożliwiło formatowanie dyskietki na bodaj 1.69MB
Był to płatny program i chyba nazywał się Win.......

Wzmianka o nim była w Komputer Świat

listeve naprowadził mnie na nazwę programu, prosząc o zrobienie kopii - od razu przypomniałem sobie nazwę.
Program, który pozwala nam sformatować dyskietkę na używalną pojemność 1.69MB (i to na zwykłym Windowsie) nazywa się: WinImage

2014-09-16T20:06:27+01:00

chrumcio wrote:Dyskietki wciąż można kupić,ale wołają niezłe sumki za nie :D
Nie lepiej w napęd CD się zaopatrzyć ?

Napęd CD :P
Do Amigi musisz zdobyć HDD, zainstalować WB, dokupić CF+przejściówkę PCMCIA i potem
nie są ci potrzebne dyskietki ani CD-ROM.

Teraz gry na Amidze chodzą z twardziela.

Oczywiście można mieć dyskietki jako bajer (sam mam kilkaset) ale i tak się ich właściwie nie używa.
Amiga poszła do przodu. Można nawet mieć w niej WIFI.

...no chyba, że masz 500tkę :D

Na allegro są dyskietki nie znowu tak drogo:
http://allegro.pl/amiga-czyste-dyskietk ... 58469.html
http://allegro.pl/pudelko-na-dyskietki- ... 45410.html

2014-09-17T17:21:11+01:00

Vato wrote:Teraz gry na Amidze chodzą z twardziela.

Uściślając: WHDLOAD

Oczywiście pamiętajmy, że sporo osób po prostu kocha dźwięk wczytywanej dyskietki i potrzeby zmieniania. Dlatego niektórzy lubią się chociaż przez jakiś czas "przemęczyć", a gdy już się nacieszą wachlowaniem odpalają grę z HD :)

2014-09-17T20:02:58+01:00

Anthrox wrote:Oczywiście pamiętajmy, że sporo osób po prostu kocha dźwięk wczytywanej dyskietki i potrzeby zmieniania.

To tacy jeszcze są ? Sadomasochiści :-E

2014-09-17T21:05:10+01:00

ihtius wrote:
Anthrox wrote:Oczywiście pamiętajmy, że sporo osób po prostu kocha dźwięk wczytywanej dyskietki i potrzeby zmieniania.

Taaaaa kiedyś grałem w Space Ace z dyskietek............................. raz.

2014-09-17T21:38:58+01:00

Dyskietki hd normalnie amisia formatuje jak dd to raz, verbatimy używałem jeszcze na mojej a500 i to były właśnie głównie hd, formatowanie na większe pojemności malo daje a użyteczność tej Dyskietki jest marna bo system musi posiadać dodatkowy system plików i powinien znajdować się na hd żeby było to jakoś w miarę stabilne bez zaglowania dyskuetkami , a skoro mamy hd to po co nam taką dyskietka co raptem za 100 kb dostanie. Koledze co pytań tyle zadaje polecam na start lekturke amigados dla poczatkujacych a później twoja wiedza pozwoli ograniczyć zadawanie tak naprawdę zbytecznych pytań. Nie sztuką mieć Amige, sztuka jest ja zrozumieć a bez podstaw to możesz zakończyć przygodę na grach i to z dyskietek. Co do nadpisywania sektorów na uszkodzonych sektorach to nawet którąś wersja x copy pro miała taką opcję. Do naorawuania z tego co sobie przypominam dyskietek z danymi używałem Disk salve v2

-- 17 Wrz 2014, 22:38 --

Ps. Chyba na dyskuetkach hd trzeba było zakleic lub zapchac papierem ta dodatkowa dziurkę z drogiej strony od blokady zapisu

2014-09-18T08:48:13+01:00

Tak, ale DD używane w Amidze są wielokrotnie trwalsze od HD sformatowanych jako DD.
Mamy z kolegami wiele pudeł 20letnich dyskietek i około 90% DD nadal czyta zapis zrobiony 20 lat temu.
Z kolei HD które się tam trafiały prawie w 100% zdechły.
Osobiście polecam szukanie (nawet używanych) dyskietek DD :)

2014-09-18T14:31:47+01:00

Ciężko znaleźć coś działającego, a hd już prędzej. Jeżeli chodzi o trwałość to nie widziałem różnicy, tak samo padaly dd jak i hd ale może przez te 17 lat używania amigi mój umysł i spostrzegawczość mnie zawiodły ;) Sam posidam nagrane dyskietki do tej pory zarówno na hd jak i dd i nawet z ciekawości wybrałem losowo pare takich i takich i wszystkie działają :P death masque na hd jak ta lala, tak samo skaut kwatermaster i demka, na dd oryginalne workbench 1.3 x2 działają, nawet 3.1 załadowałem, a poźniej mi się nie chciało. Nie obyło się bez czyszczenia stacji dyskietek.

2014-09-18T15:26:04+01:00

Agent wrote:Dyskietki hd normalnie amisia formatuje jak dd to raz

To nie jest do końca prawda.
Jeżeli stacja Amigowa nie posiada "bolca" sprawdzającego czy dyskietka jest DD/HD (tzn. stacja starszego typu) to nie trzeba nic robic.
Jeżeli stacja jest nowszego typu (posiada bolec) to trzeba albo ją odpowiednio przerobić albo zaklejać/zapychać dziurkę "HD" na dyskietce.
Jeżeli się mylę to proszę o poprawienie mnie.

2014-09-18T16:01:42+01:00

Tak! Dokładnie. W starych Amigach nie trzeba było nic robić, dyskietki HD i DD stacja traktowała tak samo. W nowych Amigach gdzie producentem stacji był zdaje się Escom, dyskietki HD musiały mieć zaklejoną dziurę ;) . Jak nie ma oryginalnych zatyczek proponuję zakleić taśmą izolacyjną.
Kilka lat temu przyniosłem z pracy ze 300 dyskietek HD (raporty kiedyś były nagrywane na dyskietkach, może trudno w to uwierzyć). Mam 3 Amigi i dyskietki działają do dzisiaj bez problemu (bez zaklejania dziur). Co ciekawe niektóre dyskietki które pod windowsem wywalały błędy na Amidze dały się zaformatować bez problemu.

2014-09-18T17:01:03+01:00

Tak dyndołsy nie podołają starym dyskietkom Xd, prawda. Wiesz z tym bolcem calkiem możliwe, bo jak mi oryginalna stacja padla to kupowalem zewnętrzną nowszą, marki nie pamietam i po wymontowaniu z zewnętrznej obudowy wladowalem ją do towera, drugą po wylamaniu oslony do a500 xd

2014-09-18T23:14:51+01:00

Vato wrote:
ihtius wrote:

Taaaaa kiedyś grałem w Space Ace z dyskietek............................. raz.

:-) Osobiście przeszedłem Dragon's Lair II na 7 dyskietkach - żonglowania dużo - sekwencja dyskietek to (jeśli bierzemy pod uwagę cała grę) 17273747576 - to oczywiście mogło wyglądać trochę inaczej. :haha:

p.s. teraz Dragon' Lair II Time Warp najlepiej grać na tablecie ;)

2014-09-20T17:01:11+01:00

Vato wrote:Oczywiście można mieć dyskietki jako bajer (sam mam kilkaset) ale i tak się ich właściwie nie używa.
Amiga poszła do przodu. Można nawet mieć w niej WIFI.

...no chyba, że masz 500tkę

Ja zawsze miałem 500kę, teraz mam nawet dwie ;) Dyskietki w setkach leżą pofoliowane w odpowiednim miejscu. Nie ma co się bawić w odpalanie internetu na Amidze jeśli się nie zna na niej. No chyba, że jakiś AmiKIT na to pozwala lub inny program.

Return to WinUAE