Polski

Dyskietka

Jeśli masz problem z instalacją oprogramowania nie wiesz jak ustawić poprawnie emulator WinUAE - ten dział jest dla Ciebie.
misio2412 Jak utworzyć dyskietkę, żeby się sama uruchamiała? :-( Page 1 of 2 2 https://forum.thecompany.pl/winuae/dyskietka-t2277.html
2012-11-21T18:38:35+01:00
Jak utworzyć dyskietkę, żeby się sama uruchamiała? :-(

2012-11-23T16:51:52+01:00

Re: Dyskietka

@misio2412: wiesz co, Ty najpierw ogarnij jedno, a później bierz się za inne swoje problemy, bo zasypałeś forum masą pytań i nie ogarniasz w ogóle podstaw. Chcesz kartę CF, jak Ci ją doradzamy, to kolejne 1000 pytań na temat tej karty. Nie tędy droga. Ogarnij się. A tego pytania do końca nie rozumiem. Sama się bez wlożenia do stacji dyskietek nie uruchomi. Skupmy się na dyskietkach dosowych, bo i po co w tych czasach Ci non dos, którego i tak nie ogarniesz. Adf z obrazem albo dyskietka żeby wystartowały po włożeniu i uruchomieniu Amigi lub resecie muszą posiadać tak zwany boot block. Wtedy wczyta się to co jest zawarte w pliku S:startup-sequence. Najprościej bootblock stworzyć programem - poleceniem z WB: install. Na przykład pisząc w CLI jeżeli dyskietka jest w pierwszej stacji:

Code: Select all

install df0:

Dodam tylko, że dyskietka z bootblockiem nagranym installem z WB 3.1, może w ogóle nie startować pod Amigami ze starszym kickstartem. Nie do końca się na tym znam, bo dyskietek praktycznie w ogóle nie używam gdyż nie muszę. Jednak rozwiązaniem jest użycie install z pod WB w wersji 1.3. Ja po prostu zminiłem sobie nazwę C:install z dyskietki WB 1.3 na install13 i wrzuciłem do C na dysk gdzie mam zainstalowany Classic Workbench Lite i jeżeli czaami potrzebuje wykonać bootowalny adf do nagrania na dyskietkę to używam tego 1.3.

2012-11-23T17:37:55+01:00

Bootblock jest oczywiście ważny ale wpływ na to czy flop działa na starych systemach ma głównie filesystem. Jeśli nagrasz pliki w FFS to nie odczytasz nic na 1.3
Chociaż zdaje się pwystarczą odpowiednie wpisy w mountliście i wcześniejsze zezbootowanie z innego flopa.
Szczegółów nie pamiętam, moja prawdziwa amiga z flopami nie miała do czynienia jakieś 10 lat.

2012-11-23T19:08:34+01:00

Panowie, wyciągnęliście esencję z tego dość kuriozalnego tematu, przenoszę go zatem do odpowiedniego działu.

2013-01-30T01:42:14+01:00

Jaki jest najlepszy program do formatowania dyskietek???

2013-01-30T02:17:20+01:00

@misio2412 - dowolny kopier idealnie sformatuje dyskietkę - nie ma tutaj żadnej filozofii...

2013-01-30T12:55:27+01:00

Zwykły Format z WB Tobie nie wystarcza? Ech, misio, misio. Znowu sobie "generujesz" jakieś problemy, których nie ma. Poza tym takie dziecinne według mnie podejście. Program musi być najlepszy. No a co to znaczy: najlepszy? Ma jeszcze po sformatowaniu podać Tobie zimne piwo o ile jesteś pełnoletni? Bez sensu takie podejście.

2013-01-30T16:43:32+01:00

Akurat są dużo lepsze rozwiązania od systemowego. Raz, że da się sformatować amigową dyskietkę na większą pojemność, choć jej późniejszy odczyt nie jest już tak prosty, a dwa - przy uszkodzonych można nadpisać badsektory na etapie formatowania. Tracimy część pojemności ale przynajmniej da się jej normalnie używać.
Tyle, że za nic nie przypomnę sobie jakich programów wtedy używałem :-|

2013-01-30T21:10:29+01:00

Na Windows też coś takiego było - umożliwiło formatowanie dyskietki na bodaj 1.69MB
Był to płatny program i chyba nazywał się Win.......

Wzmianka o nim była w Komputer Świat

[edit]
listeve mnie naprowadził: WinImage

2013-01-31T00:03:34+01:00

Tak najlepiej zimne piwo pić.Taki jeden kolega mi powiedział ze najlepszym programem do formatowania dyskietek jest "WORSE FORMAT" ale według mnie taki sobie ten programik wole d-copy albo super duper.

2013-01-31T07:08:08+01:00

adiq22 wrote:Akurat są dużo lepsze rozwiązania od systemowego.
Nie ma czegoś takiego jak lepsze i gorsze formatowanie.
Wszystko zależy od tego do czego potrzebujesz tę dyskietkę i czy to nówka czy zasyfiona pełna bad sektorów.
W tym pierwszym wypadku wystarczy dowolny program, w drugim często możesz kombinować do usranej śmierci ale i tak dyskietka na której raz pojawiły się badsektory będzie już awaryjna do końca swojego żywota.

adiq22 wrote:da się sformatować amigową dyskietkę na większą pojemność, choć jej późniejszy odczyt nie jest już tak prosty
A nawet niemożliwy, jeśli na systemie którym ją odczytujesz nie masz "zainstalowanego" odpowiedniego filesystemu na który ją formatowałeś.

adiq22 wrote:przy uszkodzonych można nadpisać badsektory na etapie formatowania. Tracimy część pojemności ale przynajmniej da się jej normalnie używać.
Pamiętam że używałem do tego programu BadFormat.

2013-01-31T15:13:29+01:00

Shoonay wrote:(...) w drugim często możesz kombinować do usranej śmierci ale i tak dyskietka na której raz pojawiły się badsektory będzie już awaryjna do końca swojego żywota.

Oj tam, oj tam - magiczny trick z stukaniem dyskietką o biurko często działał.

adiq22 wrote:przy uszkodzonych można nadpisać badsektory na etapie formatowania.

To chyba w takim razie nie nadpisywanie, a dodawanie w tablicy wzmianki, aby ten sektor przy zapisie został pominięty. :mysli:

2013-01-31T15:15:04+01:00

Anthrox wrote:To chyba w takim razie nie nadpisywanie, a dodawanie w tablicy wzmianki, aby ten sektor przy zapisie został pominięty. :mysli:
O to to.

2013-01-31T15:52:39+01:00

Z tego co pamiętam to na takiej walniętej dyskietce pojawiał się pliczek o nazwie '.bad' lub jakiejś podobnej, który zajmował miejsce żeby nic innego tam się nie nagrało. I działało to całkiem nieźle bo takie osobniki przeznaczałem na savediski. Wiem że to najgłupsze zastosowanie z możliwych ale o dziwo nigdy nie miałem problemów z odczytem czy utratą danych.

2013-02-01T00:12:37+01:00

Amigowcy jakiej firmy sa najlepsze dystkietki????bo kiedys przeczytalem ze sa to tdk a potem verbatin.Jakie ma Cię zdanie na ten temat?????

2013-02-01T17:31:00+01:00

Najlepsze sa takie jakie kupisz.

Przypuszczam ze nikt juz nie produkuje dyskietek DD.

2013-02-01T17:58:09+01:00

Mam wrażenie , że kolega misio2412 lekko nam tu na forum trolluje. Na większość pytań można wygooglować ,a takie zdawkowe pytania bez opisania problemu są po prostu nieciekawe i płytkie zwłaszcza do odpowiedzi forumowiczów. :hammer:

2013-02-01T22:35:54+01:00

ale od tego jest forum zeby sie pytac a nie googlowac.
dd już niema do kupienia nowych ale są hd

2013-02-02T02:49:18+01:00

Masz rację @michu, ale z drugiej ustosunkuj się do wypowiedzi orhoma - napisał samą prawdę.
Podejrzewam, że nie czujesz czym jest forum.
Obecnie za mało z siebie dajesz (mało wnosić do forum), a za dużo pytań zadajesz. :-)

2013-02-04T04:42:09+01:00

Dyskietki wciąż można kupić,ale wołają niezłe sumki za nie :D
Nie lepiej w napęd CD się zaopatrzyć ?

Return to WinUAE