Jeśli masz problem z instalacją oprogramowania nie wiesz jak ustawić poprawnie emulator WinUAE - ten dział jest dla Ciebie.
13 posts
• Page 1 of 1
chrumcioWłasnie odpaliłem se emulator FS-UAE, i wygląd zrobił na mnie wrażenie ... ale wiadomo nie o to w tym chodzi. Więc mam pytania. 1.Warto z niego korzystać? 2.Jest lepszy od WinUAE? 3.Jak wygląda sprawa z emulacją? 4.Da rady zainstalować AmigaOS 4.1?chrumcioPage 1 of 11https://forum.thecompany.pl/winuae/emulator-fsuae-czy-warto-t4428.htmlhttps://forum.thecompany.pl/winuae/emulator-fsuae-czy-warto-t4428.html
Własnie odpaliłem se emulator FS-UAE, i wygląd zrobił na mnie wrażenie ... ale wiadomo nie o to w tym chodzi. Więc mam pytania. 1.Warto z niego korzystać? 2.Jest lepszy od WinUAE? 3.Jak wygląda sprawa z emulacją? 4.Da rady zainstalować AmigaOS 4.1?
norbi wrote:Więcej odpowiedzi znajdziesz w "guglu". Nie używam tego emulatora wiec musisz sam powalczyć.
Który skieruje go na forum TC. Może ja udzielę bardziej szczegółowych odpowiedzi.
chrumcio wrote:1.Warto z niego korzystać?
Trudno powiedzieć - do dnia dzisiejszego nie znalazłem zalet z używania go. Dla mnie FS-UAE to udziwniony z powodu zmiany interfejsu użytkownika WinUAE ze słabo napisanym trybem online. To jednak subiektywna ocena.
chrumcio wrote:2.Jest lepszy od WinUAE?
W mojej ocenie jedynym, a zarazem najważniejszym plusem FS-UAE jest wsparcie do rozgrywek online - jednak w momencie testowania tego z Bobrem stwierdziliśmy, że pozostawia to wiele do życzenia (brak synchronizacji, zrywy) - wielka szkoda. Jeżeli już zdarzy się, że gramy w coś online używamy bardzo starej wersji winuae dostępnej pod adresem: http://kaillera.abime.net/
Od biedy da się grać, a nawet nagrywać w czasie grania film oraz czatować
chrumcio wrote:3.Jak wygląda sprawa z emulacją?
To przerobiony WinUAE - nie analizowałem źródeł na githubie i nie mogę stwierdzić, czy autor na bieżąco nanosi poprawki Toniego Wilena (autora WinUAE) - jeśli nawet to robi, to FS-UAE zawsze będzie miał poślizg w stosunku do WinUAE.
chrumcio wrote:4.Da rady zainstalować AmigaOS 4.1?
Przyznam się, że osobiście wolę FS-UAE. Zacząłem zabawę z tym emulatorem od Amilatora. Jest to dystrybucja Linuxa, która od razu odpala FSa. Baaardzo fajnie to działa. Miałem to zainstalowane na drugim komputerze. Włączałem komputer i za chwilę miałem pulpit Workbencha. Do tej pory trzymam na bootowalnym penie. Mogę Amigę mieć zawsze przy sobie z gotowym systemem, demami, modułami i gierkami. Po prostu bootuję dowolnego peceta z pendriva i mam amigę. Bez problemu dziają mi pady od pc, czy też przejściówki na normalnego amigowego Joya.
Konfiguracja FS-UAE wcale nie jest taka skomplikowana jak się wydaje. Na stronie mają to ładnie opisane. Wystarczy wyedytować plik konfiguracyjny.
Pod WinUAE obraz nie zajmował mi całego ekranu (chociaż prezes twierdzi, że można to wyłączyć), pod FS-UAE nie mam tego problemu. Pod WinUAE niektóre dema się tną, pod FS-UAE wszystko mi działa płynniutko.
A więc moje odpowiedzi na Twoje pytania brzmią:
1. Tak warto 2. Moim zdaniem jest lepszy. 3. bardzo dobrze, w niczym nie ustępuje WinUAE 4. Jak się uprzesz da radę, tylko po co??