EXECI i WIN7
Mam pytanie , co zrobić by execi odpalały się pod win7 64bit ? bo jak do tej pory żaden do końca mi nie odpalił . Cała zabawa kończy się po kliknięciu na ikonę - zero reakcji !
Re: EXECI i WIN7
ale żaden Ci się nie odpala 

Jaki antywirus?
Odpal tego exeka:
http://thecompany.pl/Beta/Prince.of.Persia.(v2.5.3_BETA_2)(1990)(Broderbund)(+t)-TheCompany.exe
i daj znać czy zaskoczy.
http://thecompany.pl/Beta/Prince.of.Persia.(v2.5.3_BETA_2)(1990)(Broderbund)(+t)-TheCompany.exe
i daj znać czy zaskoczy.
To ja myślałem, że na najwspanialszym systemie operacyjnym w tej części galaktyki wszystko działa najlepiej i najszybciej
Ale ponoć na wersji 32 bitowej problemów zbytnich nie ma.
Wogóle ta siódemka na przykład ma jakieś mechanizmy ochrony plików i u kumpla wolno kopiuje pliki z partycji na partycję mimo, że sobie kupił dysk na pamięciach, po za tym domyślnie system używa kodeków microsoftu do odtwarzania filmów przez to są problem z odtwarzaniem rożnych formatów i kumpel musiał je odrejestrowac z systemu specjalnym programem itd.

Ale ponoć na wersji 32 bitowej problemów zbytnich nie ma.
Wogóle ta siódemka na przykład ma jakieś mechanizmy ochrony plików i u kumpla wolno kopiuje pliki z partycji na partycję mimo, że sobie kupił dysk na pamięciach, po za tym domyślnie system używa kodeków microsoftu do odtwarzania filmów przez to są problem z odtwarzaniem rożnych formatów i kumpel musiał je odrejestrowac z systemu specjalnym programem itd.
Po długich pracach na win7 zapewniam że jak exek nie działa to jest wina tylko i wyłącznie po stronie użytkownika. że coś blokuje albo czegoś mu brakuje w systemie.
"...albo czegoś mu brakuje w systemie"
To do działania exeków coś potrzeba mieć dodatkowego w systemie ?
na lapku z win7 64bit cykam dniami całymi;)
ihtius wrote:"...albo czegoś mu brakuje w systemie"
Nie ma potrzeby niczego doinstalowywać.
Innymi słowy: na świeżo postawionym systemie wszystko śmiga.
Zresztą exeki przygotowywane są na Windows 7 x64...
O to to. Ale łatwiej zwalić na system.RoniWorlds wrote:Po długich pracach na win7 zapewniam że jak exek nie działa to jest wina tylko i wyłącznie po stronie użytkownika. że coś blokuje albo czegoś mu brakuje w systemie.
![Diabełek ]:->](https://forum.thecompany.pl/images/smilies/diabelek.gif)
Problemy z odtwarzaniem są spowodowane tym że NIE MA standardowo kodeków do odtwarzania ogromnej ilości formatów bo wszystkie mają różne licencje i M$ NIE WOLNO ich umieszczać standardowo w systemie.ihtius wrote:system używa kodeków microsoftu do odtwarzania filmów przez to są problem z odtwarzaniem rożnych formatów
LOL?ihtius wrote:kumpel musiał je odrejestrowac z systemu specjalnym programem itd.

Wystarczyło kodek pack zainstalować, polecam ten i używać jakiś normalny program do odtwarzania filmów, polecam Media Player Classic.
Dla pewności, wypadałoby np. zaktualizować DirectX. Goła siódemka nie ma ostatnich wersji bibliotek z 9 edycji DX.ihtius wrote:To do działania exeków coś potrzeba mieć dodatkowego w systemie ?
Nie wspominając o samym WinUAE.Anthrox wrote:Zresztą exeki przygotowywane są na Windows 7 x64...

Witaj Waść Anthrox ! Ściągnąłem ten exec jaki podałeś w linku i poza logo TC nic więcej się nie pokazało , dodatkowo avast pokazuje okno że chce to otwierać w środowisku chronionym ? Na starym komputerze z jednym rdzeniem takich komunikatów nie było i pliki jakoś się odpalały.
Pozwolę sobie jeszcze odpowiedzieć na pytanie o filmy , u mnie dość ładnie wyświetla je program KM PLAYER - to do postu kolegi Shoonay.
Zresztą poza exec-ami w WIN7 kłopoty sprawia mi gra Stalker - Czyste niebo - wredny system upomina się o jakieś prawa admina, choć ma to zaznaczone, czy w tej kwestii też można by Państwa prosić o pomoc ?
Pozwolę sobie jeszcze odpowiedzieć na pytanie o filmy , u mnie dość ładnie wyświetla je program KM PLAYER - to do postu kolegi Shoonay.
Zresztą poza exec-ami w WIN7 kłopoty sprawia mi gra Stalker - Czyste niebo - wredny system upomina się o jakieś prawa admina, choć ma to zaznaczone, czy w tej kwestii też można by Państwa prosić o pomoc ?
Kliknij prawy klawiszem myszy na exe gry, wybierz właściwości, przejdź do zakładki Kompatybilność, zaptaszkuj dolną opcję "uruchamiaj jako admin".litsteve wrote:Zresztą poza exec-ami w WIN7 kłopoty sprawia mi gra Stalker - Czyste niebo - wredny system upomina się o jakieś prawa admina, choć ma to zaznaczone, czy w tej kwestii też można by Państwa prosić o pomoc ?
Sporo gier ma problemy jeśli jej nie włączysz więc sugerowałbym na wszelki wypadek włączać w każdej nowej

Nie włączenie tej opcji powoduje np. w serii gier Mass Effect problemy z miejscowym trzaskającym dźwiękiem i kompletnym zwieszaniem w losowych miejscach - głównie podczas dialogów.
Inne gry na silniku Unreal 3 też tak mają, np. w Batman: Arkham Asylum także dźwięk trzaskał.
EDIT: A tak, zapomniałem bo sam mam dawno wyłączony - jeśli system o to ryczy to chodzić też może o UAC, idiotyczny tryb potwierdzania zaczerpnięty z Linuxa.
Sugerowałbym całkowite jego wyłączenie w panelu sterowania - konta użytkowników.
Daj znać mła persono, czy sugestia Shoonaya pomogła.
"Wystarczyło kodek pack zainstalować, polecam ten i używać jakiś normalny program do odtwarzania filmów, polecam Media Player Classic."
Bo kumpel nie instaluje kodek packów i innych takich wynalazków, ja zresztą też. O to chodzi, że jak odpala na przykład plik w wysokiej rozdziałce to win7 odpala mu używając kodeków Microsoft a kumpel tego nie chce. On chce aby to filmy były odpalane przez kodeki jakie on chce a nie wspaniała firma Microsoft. Tak to zrozumiałem, ale mogę się mylić. Mnie też to by dobijało jakbym odpalał film w wysokiej rozdziałce przechwycony z tunera satelitarnego jakimś gównianym i niezoptymalizowanym kodekiem microsoftu. Oto chodzi prościej, że Microsoft zaimplementował w W7 swoje kodeki, których kumpel nie cierpi i nie chce używać, dlatego je od rejestrował.
-- 29 Maj 2012, 03:48 --
A Media player classica to on używa od wielu lat, ale do plików z satelity używa jakiś swoich programów.
-- 29 Maj 2012, 03:52 --
Po za tym kodeki Microsoftu są mało wydajne i zaśmiecają system.
Bo kumpel nie instaluje kodek packów i innych takich wynalazków, ja zresztą też. O to chodzi, że jak odpala na przykład plik w wysokiej rozdziałce to win7 odpala mu używając kodeków Microsoft a kumpel tego nie chce. On chce aby to filmy były odpalane przez kodeki jakie on chce a nie wspaniała firma Microsoft. Tak to zrozumiałem, ale mogę się mylić. Mnie też to by dobijało jakbym odpalał film w wysokiej rozdziałce przechwycony z tunera satelitarnego jakimś gównianym i niezoptymalizowanym kodekiem microsoftu. Oto chodzi prościej, że Microsoft zaimplementował w W7 swoje kodeki, których kumpel nie cierpi i nie chce używać, dlatego je od rejestrował.
-- 29 Maj 2012, 03:48 --
A Media player classica to on używa od wielu lat, ale do plików z satelity używa jakiś swoich programów.
-- 29 Maj 2012, 03:52 --
Po za tym kodeki Microsoftu są mało wydajne i zaśmiecają system.
Wyskakuje coś takiego

Widzisz, błąd sugeruje, że albo konto użytkownika nie ma uprawnień administratora albo włączona jest ochrona, która ogranicza Ci te prawa 

Walczyłem z tym dziadostwem, ale zima ! jak będziesz miał czas to przez zdalną pomoc poproszę Waści o pomoc w ustawieniach.
Sprawa jest dla mnie o tyle dziwna, że na poprzednim stalkerze takie numery się nie pojawiają
Sprawa jest dla mnie o tyle dziwna, że na poprzednim stalkerze takie numery się nie pojawiają

litsteve wrote:Walczyłem z tym dziadostwem, ale zima ! jak będziesz miał czas to przez zdalną pomoc poproszę Waści o pomoc w ustawieniach.
hm... Stalker uwielbiam tą grę

Anthrox wrote:Widzisz, błąd sugeruje, że albo konto użytkownika nie ma uprawnień administratora albo włączona jest ochrona, która ogranicza Ci te prawa
Zajebisty system wszystko ogranicza i na nic nie pozwala, to chyba system dla kompletnych tumanów za których musi on wszystko robić. Paranoja. Ja już wolę XP.
-- 29 Maj 2012, 22:17 --
System, który wie z góry co jest lepsze dla użytkownika.
-- 29 Maj 2012, 22:18 --
Chociaż XP to też system dla niepełnosprytnych

Kto Cię trzyma na tych systemach - zainstaluj sobie Windows 98 Special Edition albo co się będziesz rozmieniał na drobne - Windows 1.x
Domyślnie 7 jest ustawiona tak, a nie inaczej, ponieważ twórcy pamiętają, że z systemu korzystają osoby kompletnie zielone.
Więc powiedz mi, która sytuacja będzie realniejsza:
- osoba zielona włączy sobie w Panelu Sterowania "wspomaganie" w zakładce: Kontrola Konta Użytkownika
czy
- osoba bardziej zaawansowana wyłączy sobie UAC i inne pierdoły?

Domyślnie 7 jest ustawiona tak, a nie inaczej, ponieważ twórcy pamiętają, że z systemu korzystają osoby kompletnie zielone.
Więc powiedz mi, która sytuacja będzie realniejsza:
- osoba zielona włączy sobie w Panelu Sterowania "wspomaganie" w zakładce: Kontrola Konta Użytkownika
czy
- osoba bardziej zaawansowana wyłączy sobie UAC i inne pierdoły?
Nie zapędzasz się trochu za daleko?ihtius wrote:to chyba system dla kompletnych tumanów
[...]
to też system dla niepełnosprytnych