Polski

EXECI i WIN7

Jeśli masz problem z instalacją oprogramowania nie wiesz jak ustawić poprawnie emulator WinUAE - ten dział jest dla Ciebie.
litsteve Mam pytanie , co zrobić by execi odpalały się pod win7 64bit ? bo jak do tej pory żaden do końca mi nie odpalił . Cała zabawa kończy się po kliknięciu na ikonę - zero reakcji ! Page 1 of 2 2 https://forum.thecompany.pl/winuae/execi-win7-t2006.html
2012-05-27T13:27:03+01:00
Mam pytanie , co zrobić by execi odpalały się pod win7 64bit ? bo jak do tej pory żaden do końca mi nie odpalił . Cała zabawa kończy się po kliknięciu na ikonę - zero reakcji !

2012-05-27T13:46:32+01:00

Re: EXECI i WIN7

ale żaden Ci się nie odpala ??

2012-05-27T14:36:12+01:00

Jaki antywirus?

2012-05-27T16:10:29+01:00

2012-05-27T20:40:22+01:00

To ja myślałem, że na najwspanialszym systemie operacyjnym w tej części galaktyki wszystko działa najlepiej i najszybciej :haha:
Ale ponoć na wersji 32 bitowej problemów zbytnich nie ma.
Wogóle ta siódemka na przykład ma jakieś mechanizmy ochrony plików i u kumpla wolno kopiuje pliki z partycji na partycję mimo, że sobie kupił dysk na pamięciach, po za tym domyślnie system używa kodeków microsoftu do odtwarzania filmów przez to są problem z odtwarzaniem rożnych formatów i kumpel musiał je odrejestrowac z systemu specjalnym programem itd.

2012-05-27T20:42:42+01:00

Po długich pracach na win7 zapewniam że jak exek nie działa to jest wina tylko i wyłącznie po stronie użytkownika. że coś blokuje albo czegoś mu brakuje w systemie.

2012-05-27T22:13:01+01:00

"...albo czegoś mu brakuje w systemie"
To do działania exeków coś potrzeba mieć dodatkowego w systemie ?

2012-05-28T06:21:56+01:00

na lapku z win7 64bit cykam dniami całymi;)

2012-05-28T07:11:24+01:00

ihtius wrote:"...albo czegoś mu brakuje w systemie"
To do działania exeków coś potrzeba mieć dodatkowego w systemie ?

Nie ma potrzeby niczego doinstalowywać.
Innymi słowy: na świeżo postawionym systemie wszystko śmiga.

Zresztą exeki przygotowywane są na Windows 7 x64...

2012-05-28T11:20:24+01:00

RoniWorlds wrote:Po długich pracach na win7 zapewniam że jak exek nie działa to jest wina tylko i wyłącznie po stronie użytkownika. że coś blokuje albo czegoś mu brakuje w systemie.
O to to. Ale łatwiej zwalić na system. ]:->

ihtius wrote:system używa kodeków microsoftu do odtwarzania filmów przez to są problem z odtwarzaniem rożnych formatów
Problemy z odtwarzaniem są spowodowane tym że NIE MA standardowo kodeków do odtwarzania ogromnej ilości formatów bo wszystkie mają różne licencje i M$ NIE WOLNO ich umieszczać standardowo w systemie.

ihtius wrote:kumpel musiał je odrejestrowac z systemu specjalnym programem itd.
LOL? :-E Po co? :lol2:
Wystarczyło kodek pack zainstalować, polecam ten i używać jakiś normalny program do odtwarzania filmów, polecam Media Player Classic.

ihtius wrote:To do działania exeków coś potrzeba mieć dodatkowego w systemie ?
Dla pewności, wypadałoby np. zaktualizować DirectX. Goła siódemka nie ma ostatnich wersji bibliotek z 9 edycji DX.

Anthrox wrote:Zresztą exeki przygotowywane są na Windows 7 x64...
Nie wspominając o samym WinUAE. ;)

2012-05-28T18:36:40+01:00

Witaj Waść Anthrox ! Ściągnąłem ten exec jaki podałeś w linku i poza logo TC nic więcej się nie pokazało , dodatkowo avast pokazuje okno że chce to otwierać w środowisku chronionym ? Na starym komputerze z jednym rdzeniem takich komunikatów nie było i pliki jakoś się odpalały.

Pozwolę sobie jeszcze odpowiedzieć na pytanie o filmy , u mnie dość ładnie wyświetla je program KM PLAYER - to do postu kolegi Shoonay.

Zresztą poza exec-ami w WIN7 kłopoty sprawia mi gra Stalker - Czyste niebo - wredny system upomina się o jakieś prawa admina, choć ma to zaznaczone, czy w tej kwestii też można by Państwa prosić o pomoc ?

2012-05-28T18:54:21+01:00

litsteve wrote:Zresztą poza exec-ami w WIN7 kłopoty sprawia mi gra Stalker - Czyste niebo - wredny system upomina się o jakieś prawa admina, choć ma to zaznaczone, czy w tej kwestii też można by Państwa prosić o pomoc ?
Kliknij prawy klawiszem myszy na exe gry, wybierz właściwości, przejdź do zakładki Kompatybilność, zaptaszkuj dolną opcję "uruchamiaj jako admin".

Sporo gier ma problemy jeśli jej nie włączysz więc sugerowałbym na wszelki wypadek włączać w każdej nowej ;)
Nie włączenie tej opcji powoduje np. w serii gier Mass Effect problemy z miejscowym trzaskającym dźwiękiem i kompletnym zwieszaniem w losowych miejscach - głównie podczas dialogów.
Inne gry na silniku Unreal 3 też tak mają, np. w Batman: Arkham Asylum także dźwięk trzaskał.

EDIT: A tak, zapomniałem bo sam mam dawno wyłączony - jeśli system o to ryczy to chodzić też może o UAC, idiotyczny tryb potwierdzania zaczerpnięty z Linuxa.
Sugerowałbym całkowite jego wyłączenie w panelu sterowania - konta użytkowników.

2012-05-28T20:11:03+01:00

Daj znać mła persono, czy sugestia Shoonaya pomogła.

2012-05-29T02:52:48+01:00

"Wystarczyło kodek pack zainstalować, polecam ten i używać jakiś normalny program do odtwarzania filmów, polecam Media Player Classic."
Bo kumpel nie instaluje kodek packów i innych takich wynalazków, ja zresztą też. O to chodzi, że jak odpala na przykład plik w wysokiej rozdziałce to win7 odpala mu używając kodeków Microsoft a kumpel tego nie chce. On chce aby to filmy były odpalane przez kodeki jakie on chce a nie wspaniała firma Microsoft. Tak to zrozumiałem, ale mogę się mylić. Mnie też to by dobijało jakbym odpalał film w wysokiej rozdziałce przechwycony z tunera satelitarnego jakimś gównianym i niezoptymalizowanym kodekiem microsoftu. Oto chodzi prościej, że Microsoft zaimplementował w W7 swoje kodeki, których kumpel nie cierpi i nie chce używać, dlatego je od rejestrował.

-- 29 Maj 2012, 03:48 --

A Media player classica to on używa od wielu lat, ale do plików z satelity używa jakiś swoich programów.

-- 29 Maj 2012, 03:52 --

Po za tym kodeki Microsoftu są mało wydajne i zaśmiecają system.

2012-05-29T08:21:02+01:00

zrzut błędu.png

Wyskakuje coś takiego :mur: natomiast w trybie offline, bez antywirusa w końcu Twój exec odpalił.

2012-05-29T08:22:09+01:00

Widzisz, błąd sugeruje, że albo konto użytkownika nie ma uprawnień administratora albo włączona jest ochrona, która ogranicza Ci te prawa :-)

2012-05-29T10:43:31+01:00

Walczyłem z tym dziadostwem, ale zima ! jak będziesz miał czas to przez zdalną pomoc poproszę Waści o pomoc w ustawieniach.
Sprawa jest dla mnie o tyle dziwna, że na poprzednim stalkerze takie numery się nie pojawiają :?:

2012-05-29T21:18:54+01:00

litsteve wrote:Walczyłem z tym dziadostwem, ale zima ! jak będziesz miał czas to przez zdalną pomoc poproszę Waści o pomoc w ustawieniach.
Sprawa jest dla mnie o tyle dziwna, że na poprzednim stalkerze takie numery się nie pojawiają :?:

hm... Stalker uwielbiam tą grę :)

Anthrox wrote:Widzisz, błąd sugeruje, że albo konto użytkownika nie ma uprawnień administratora albo włączona jest ochrona, która ogranicza Ci te prawa :-)

Zajebisty system wszystko ogranicza i na nic nie pozwala, to chyba system dla kompletnych tumanów za których musi on wszystko robić. Paranoja. Ja już wolę XP.

-- 29 Maj 2012, 22:17 --

System, który wie z góry co jest lepsze dla użytkownika.

-- 29 Maj 2012, 22:18 --

Chociaż XP to też system dla niepełnosprytnych :haha:

2012-05-30T07:42:02+01:00

Kto Cię trzyma na tych systemach - zainstaluj sobie Windows 98 Special Edition albo co się będziesz rozmieniał na drobne - Windows 1.x :hee:
Domyślnie 7 jest ustawiona tak, a nie inaczej, ponieważ twórcy pamiętają, że z systemu korzystają osoby kompletnie zielone.

Więc powiedz mi, która sytuacja będzie realniejsza:
- osoba zielona włączy sobie w Panelu Sterowania "wspomaganie" w zakładce: Kontrola Konta Użytkownika
czy
- osoba bardziej zaawansowana wyłączy sobie UAC i inne pierdoły?

2012-05-30T07:55:13+01:00

ihtius wrote:to chyba system dla kompletnych tumanów

[...]

to też system dla niepełnosprytnych :haha:
Nie zapędzasz się trochu za daleko?

Return to WinUAE