Polski

GameBase, Demobase - Run-Time error 339 pod W7 64 bit

Jeśli masz problem z instalacją oprogramowania nie wiesz jak ustawić poprawnie emulator WinUAE - ten dział jest dla Ciebie.
ihtius Witam
Od kiedy używam Windows 7 64 bit nie mogę uruchomić tych dwóch programów a bardzo mi na nich zależy żeby działały pod tym systemem. Pod Windowsem XP 32 bit wszystko działało jak należy. Szukałem coś na ten temat, ale jest to dla mnie dosyć skomplikowane, czy ktoś z was wie jak sobie z tym problemem poradzić ?

Image

Pozdrawiam.
Page 1 of 1 1 https://forum.thecompany.pl/winuae/gamebase-demobase-run-time-error-339-pod-win7-64bit-t2173.html
2012-09-16T02:50:37+01:00
Witam
Od kiedy używam Windows 7 64 bit nie mogę uruchomić tych dwóch programów a bardzo mi na nich zależy żeby działały pod tym systemem. Pod Windowsem XP 32 bit wszystko działało jak należy. Szukałem coś na ten temat, ale jest to dla mnie dosyć skomplikowane, czy ktoś z was wie jak sobie z tym problemem poradzić ?

Image

Pozdrawiam.

2012-09-16T11:06:03+01:00

Re: GameBase, Demobase - Run-Time error 339 pod W7 64 bit

Problemem nie jest system, a brakujący/uszkodzony komponent.
Musisz go pobrać i zarejestrować w systemie.

Najpierw poczytajmy o rejestracji i wyrejestrowaniu

Code: Select all

Pliki DLL znane jako biblioteki dynamiczne Dynamic Link Library są plikami zawierającymi najczęściej używane funkcje przez większość aplikacji zainstalowanych w naszych systemach operacyjnych z rodziny Windows.

Przed usunięciem jakiegokolwiek DLLa z systemu należałoby go najpierw wyrejestrować z systemu . Funkcja ta jest szczególnie przydatna, gdy dochodzi do zakażenia wirusem w systemie i trzeba usunąć daną bibliotekę DLL.

Wyrejestrowanie lub zarejestrowanie biblioteki DLL:

1. W Windows XP rozpoczynamy od Menu Start ->Uruchom. W Windows Vista czy Windows 7 sprawa wygląda gorzej, gdyż zazwyczaj opcja ta jest ukryta . Lekarstwem jest użycie klawiszy Windows+R.

2. W okienku Uruchom jakie nam się otworzy wpisujemy polecenie cmd i klikamy OK .

3. Otworzy się nam okno wiersza poleceń. W nim możemy swobodnie dokonywać rejestrowania lub wyrejestrowania danej biblioteki .

Najpierw jednak musimy zweryfikować lokalizację pliku, czy aby na pewno jesteśmy w dobrym miejscu. Wyrejestrowania/zarejestrowania dokonujemy w folderze, gdzie dana biblioteka się znajduje. Do przechodzenia po katalogach wykorzystujemy polecenia:
cd c:\ przejdzie do folderu głównego dysku C
cd katalog przejdzie do wybranego folderu
cd .. przejdzie do folderu nadrzędnego
dir wyświetli zawartość folderu
dir a*.* wyświetli wszystkie pliki o nazwie zaczynającej się od litery 'a' i dowolnym ciągu za nią oraz o dowolnym rozszerzeniu.

4. Wyrejestrowanie lub zarejestrowanie biblioteki DLL

Do wyrejestrowania biblioteki służy polecenie:
regsvr32 /u file.dll

Polecenie to wyrejestruje bibliotekę o nazwie file.dll

Rejestrowanie odbywa się poleceniem:
regsvr32 file.dll
Rejestrowanie należy zastosować po wgraniu danej biblioteki na dysk.

Tj.

1) Szukasz pliku tabctl32.ocx
2a) Jeżeli go znajdzie, próbujesz go wyrejestrować - 'regsvr32 /u tabctl32.ocx'
3) Jeżeli pliku nie znajdziesz, ściągasz go
4) szukasz, gdzie są inne pliki ocx w katalogu windows
5) wrzucasz go do tego katalogu i za pomocą CMD rejestrujesz go komendą 'regsvr32 tabctl32.ocx'

2012-09-16T11:47:57+01:00

a nie było by szybciej reinstalować obie aplikacje ??

2012-09-16T13:13:15+01:00

Może inaczej: z komunikatu wynika, że aplikacja jest zainstalowana poprawnie, ale jakiś problem tkwi w systemie = reinstall aplikacji mu nie pomoże .

2012-09-16T13:42:19+01:00

Który fragment komunikatu twierdzi że aplikacja jest zainstalowana poprawnie? :-E

U mnie najczęstsze problemy z aplikacjami po przejściu na 64-bit sys były w 2 przypadkach:
1. uruchamiam program/grę który zainstalowałem wcześniej mając inny system lub po jego instalacji
2. program jest głupi i nie widzi że w 64-bitowym systemie biblioteki czy dane w rejestrze są w innym miejscu.

W 1 przypadku najprostszy jest oczywiście reinstall, ale czasami wystarczy dać mu jakieś wpisy do rejestru czy cuś, wszystko w google się znajduje bo nie ma problemu z któym by sobie już jacyś ludzie nie musieli radzić, wystarczy odpowiednio zadać pytanie ;)

W 2 przypadku wystarczy dopisać coś do pliku konfiguracyjnego, rejestru, lub dociągnąć bibliotekę z jakiegoś pewnego miejsca, np. stąd: http://www.dll-files.com/
Nigdy w życiu rejestrować żadnej brakującej biblioteki nie musiałem, wystarczyło wgrać do katalogu z grą/programem, lub - co jest rozwiązaniem bardziej przyszłościowym - do Windows/System

Jeszcze pytanie kontrolne do ihtiusa: masz wyłączony UAC i uruchamiasz w trybie admina? oraz sprawdzałeś w trybach zgodności z XP?

2012-09-16T13:52:38+01:00

Shoonay wrote:Który fragment komunikatu twierdzi że aplikacja jest zainstalowana poprawnie? :-E

Jakie jest większe prawdopodobieństwo, gdy widzimy komunikat, że aplikacja ma problem z DLL/OCX (tu wstaw końcówkę komponentu systemowego), a na pozostałych systemach działa dobrze?
- aplikacja została źle zainstalowana
- coś jest nie tak w systemie

2012-09-17T23:09:40+01:00

Mam wyłączony UAC i próbowałem w trybie z godności z xp oraz z uprawnieniami administratora i zawsze był ten sam komunikat.

-- 18 Wrz 2012, 00:09 --

Reinstalowałem GameBase i niestety to nic nie pomogło tylko nadpisało mi mój profil z grami.

2012-09-17T23:10:54+01:00

Czy próbowałeś zarejestrować plik spod CMD, tak jak radziłem?

2012-09-17T23:43:59+01:00

Już działa. Trzeba było wpierw zainstalować wersje GameBase 1.3 po czym pojawił mi się komunikat o tym żeby zresetować system tak zrobiłem i działa także DemoBase :-) Robiłem źle bo wpierw instalowałem wersje 1.6.

Return to WinUAE