Instalowanie systemu na dysku twardym
Witam.Jak sie instaluje system na dysku twardym na komputerze amiga 1200???
Re: istalowanie systemu na dysku twardym
Witam
Pierwsze pytanie czy chcesz to zrobić na emulatorze czy na fizycznej amidze
podaj jakieś przybliżone informacje.
Pierwsze pytanie czy chcesz to zrobić na emulatorze czy na fizycznej amidze

Ja pytanie rozumiem jako dla prawdziwej Amigi, bo autor wątku napisał "na Amidze". Należy przede wszystkim miec dysk twardy. Polecam kartę CF, taka 2 GB w zupełności wystarczy. Najlepiej też posiadać samą Amigę i ze względu na możliwośc rozbudowy polecam mieć 1200. Ja nie jestem za bardzo sprzętowcem, ale w zakupionej dawno temu na allegro Amidze miałem właśnie taki dysk na karcie CF, z elegancko zamontowanym Adapterem. Należło na chwilę rozkręcić Amigę, oczywiście przy wyłączonym zasilaniu. Wyjąć CFkę, włożyć ją w czytnik USB do PC, następnie posłużyć się w miarę nowym WinUAE, który pozwala na dostęp do dysku. Dalej potrzeba adfów z Workbenchem, które są bez problemu do wygooglowania. Polecam na mało dopaloną Amigę lub taką z dodatkowymi 4 - 8 megabajtami pamięci zainstalować sobie Classic WB Lite. Jest to banalne, trzeba tylko poświęcić chwilę czasu, a wcześniej dysk popartycjonowac. W razie czego nie ma co koła wymyslać od nowa i się rozpisywać wszystko ładnie powyjasnial już autor strony http://www.apc74.ppa.pl/tutoriale.html - powodzenia. Oczywiście po zainstalowaniu systemu, wyjdź z WinUAE, odłącz kartę od czytnika USB i włoż ją do Amigi, skręć Amigę i odpal
Jeśli chodzi natomiast o instalacje systemu pod WinUAE to jest to jeszcze banalniejsze, ponieważ nie bawisz się w żadne wyjmowanie dysku z Amigi
A i tak wszysyko opisał APC74 na wspomnianej www. W razie konkretnych pytan pisz.

Chyba nie ten dział...
! | Masz rację, teraz zwróciłem uwagę //Anthrox |
Brawo Elmek - pcham +3 EXP 
Dla równowagi moderatorom odejmę stosowną ilość punktów.

Dla równowagi moderatorom odejmę stosowną ilość punktów.
ale kombinacje wymyślacie... najprościej tak: jeżeli to wb 3.1 to załaduj go z dyskietki i na jednej z nich będzie instalator
jeżeli to ma być 3.5 lub 3.9 z płyty, a nie wiesz jak zrobić dyskietkę ze sterownikiem do cd, to zainstaluj wb 3.1, dodaj sterownik cd, reset i instalka z płyty. Ja sobie zrobiłem dyskietkę do startowania instalatora i po kłopocie.

Najprosciej to przenieść zawartość dyskietek na twardy dysk.
Instalator nie jest potrzebny , wystarczy dowolny filemanager.
Jeśli potrzebna jest dyskietka z obsługa cd, to mój mail jest w profilu.
Instalator nie jest potrzebny , wystarczy dowolny filemanager.
Jeśli potrzebna jest dyskietka z obsługa cd, to mój mail jest w profilu.
Raczej nie jest tak proste, jak użycie instalatora który standardowo jest na w wb3.0/3.1 , ale możliwe 

Standardowo to dyskietka INSTALL byla dolaczana do Amig z HDD.
Re: Instalowanie systemu na dysku twardym
To może się podepnę. Znalazłem na forum poradnik, jak zainstalować Workbencha, teraz jednak chcę go trochę pozmieniać. Konkretnie chodzi mi o New Icons i Magic WB - jak to się instalowało? Pobrałem paczki z ikonami, ale installera nie ma. Kompletnie "sPCciałem" i prawie nic nie pamiętam.
Re: Instalowanie systemu na dysku twardym
Też już nie pamiętam. Gdzie tam zresztą był installer
A readme nic na ten temat nie mówi?
Może to pomoże.
http://eab.abime.net/showthread.php?t=64599

Może to pomoże.
http://eab.abime.net/showthread.php?t=64599