Jak postawić OS3.5 na Emulatorze WinUAE
No qzwa Shoon wiem o tym ze z amithlona amikit bierze tylko pliki od OSa ale to jest wlasnie bardzo wygodne i moim zdaniem najlepsze i najszybsze rozwiazanie jak chcesz miec OS amisiowy na piecu amithlon + amikit i z glowy a nie jakies ciastkowe tutoriale jak Workbencha sie instaluje bo qzwa wiem jak sie go instaluje robilem to nie raz i nie dwa na Amidze swojej. Ja po prostu chcialem zaproponowac szybsze rozwiazanie tak samo jak z Windowsem nie instalujesz 95 skoro mozesz wgrac siodemke.
Re: Jak postawić OS3.5 na Emulatorze WinUAE
Tylko że kolejny raz powtarzam, AmiKit TO NIE JEST AMISIOWY OS ZAINSTALOWANY NA OSOBNEJ PARTYCJI HD OD PC, to jest WinUAE z preinstalowany wcześniej Amigowym OSem.
Amigowy (amigopodobny) system taki jak Amithlon czy AROS można zainstalować BEZPOŚREDNIO na partycji HD pieca, i to jest DUŻA różnica między mówieniem "ja potrafię uruchomić pod Amithlonem gry WHDLoad" a "uruchomiłem WinUAE z zainstalowanym AmiKitem a pod nim uruchamiam gry WHDLoad".
Bo chyba pamiętasz co napisałeś w 2 poście 4 poście w tym temacie, co?
Amigowy (amigopodobny) system taki jak Amithlon czy AROS można zainstalować BEZPOŚREDNIO na partycji HD pieca, i to jest DUŻA różnica między mówieniem "ja potrafię uruchomić pod Amithlonem gry WHDLoad" a "uruchomiłem WinUAE z zainstalowanym AmiKitem a pod nim uruchamiam gry WHDLoad".
Bo chyba pamiętasz co napisałeś w 2 poście 4 poście w tym temacie, co?

Wiem to. Tak pamietam ale skoro Amithlon ma w sobie pliki od OS 3.9 to jakim qzwa cudem ma nie miec mozliwosci odpalenia gier pod WHDLoad 

Po raz 2378466723324. Bo SAME PLIKI NIE EMULUJĄ UKŁADÓW SPECJALIZOWANYCH AMIG KLASYCZNYCH KTÓRYCH NIE MA NA PC!!!scorpeus wrote:ale skoro Amithlon ma w sobie pliki od OS 3.9 to jakim qzwa cudem ma nie miec mozliwosci odpalenia gier pod WHDLoad
System nie jest wyznacznikiem ze da sie odpalic gry WHDLOAD.
Np. na A600 czy A500 mozna zainstalowac OS3.9 ale niektorych gierek nie odpalisz, bo te komputery nie maja AGA.
Pegasos rowniez moze miec OS3.9.
I co da sie odpalic gierki WHDLOAD?
Np. na A600 czy A500 mozna zainstalowac OS3.9 ale niektorych gierek nie odpalisz, bo te komputery nie maja AGA.
Pegasos rowniez moze miec OS3.9.
I co da sie odpalic gierki WHDLOAD?
AMIKIT - używam go na swoim złomie, instalacja systemu to włożenie do czytnika oryginalnego CD z WB 3.5 i po kłopocie
zapomniałem że trzeba mieć plik romu do A1200

No wiec wlasnie o tym mowilem listeve ze szybko bezproblemowo przy pomocy amikita i amithlona mozna postawic sobie system i odpalac na nim wszystko gry w whdload tez nie ma potrzeby bawienia sie w instalacje arosow itp rzeczy na partycji specjalniej.
scorpeus wrote:No wiec wlasnie o tym mowilem listeve ze szybko bezproblemowo przy pomocy amikita i amithlona mozna postawic sobie system i odpalac na nim wszystko gry w whdload
Gdzie o tym napisales? Jakos nie moge znalezc.
Amikit posiada w emulator euae i dlatego mozesz pograc w gierki whdload i sam amithlon tego nie potrafi.
scorpeus wrote:A nie latwiej iso z Amithlonem se sciagnac![]()
scorpeus wrote:[obrażanie innego użytkownika forum] na Amithlonie masz postawiony caly OS z zainstalowanym oprogramowaniem itd., przelaczyc na starsze kosci mozesz bez problemu (poprzez przytrzymanie klawiszy myszki przy restarcie) wszystko elegancko odpalisz i mozna emulowac karty graficzne i dzwiekowe. [obrażanie innego użytkownika forum]
scorpeus wrote:No wiec wlasnie o tym mowilem listeve ze szybko bezproblemowo przy pomocy amikita i amithlona mozna postawic sobie system i odpalac na nim wszystko gry w whdload tez nie ma potrzeby bawienia sie w instalacje arosow itp rzeczy na partycji specjalniej.
Coś nie bardzo o tym mówiłeś.
Jak piszesz o czym nie masz pojęcia to piszesz wtedy w moim kierunku? I ty sie dziwisz że cie wyśmiewam...
Ale tak właściwie to jak się pisze w kierunku kogoś? Robisz takie zawijasy na kolejnych literach z kompasem w ręku nakierowanym na moje miejsce zamieszkania?
LOL, Skorp, nie wiem czy ty masz jakieś urojenia i widzisz posty który niema, ale od początku piszesz o AMITHLONIE na którym to według ciebie DA SIĘ BEZPOŚREDNIO URUCHOMIĆ GRY WHDLOAD.
O AmiKicie pod WinUAE wspomniałeś po kilku próbach kolejnych osób wkucia do twej pustej makówki że NA AMITHLONIE NIE DA SIĘ ODPALAĆ GIER WHDLOAD.
Jak widać bezskutecznie.

Ale tak właściwie to jak się pisze w kierunku kogoś? Robisz takie zawijasy na kolejnych literach z kompasem w ręku nakierowanym na moje miejsce zamieszkania?

LOL, Skorp, nie wiem czy ty masz jakieś urojenia i widzisz posty który niema, ale od początku piszesz o AMITHLONIE na którym to według ciebie DA SIĘ BEZPOŚREDNIO URUCHOMIĆ GRY WHDLOAD.
O AmiKicie pod WinUAE wspomniałeś po kilku próbach kolejnych osób wkucia do twej pustej makówki że NA AMITHLONIE NIE DA SIĘ ODPALAĆ GIER WHDLOAD.
Jak widać bezskutecznie.

Ja to wiem Ciastex, ale nie jest niezbędna, równie dobrze może być to OS3.9, Amiga Forever, lub inne, podczas instalacji Amikit pokazuje request z wyborem os-a, jak napisano wyżej amikit pobiera z tego tylko niezbędne pliki systemowe, o ile pamiętam widnieje tam nawet os 3.1 (ręki nie dam uciąć), a co do Amithlona to jest to powiązanie kiepskiego emulatora z zainstalowanym OS-em. Scorpeus napisał że jest wymagany, tyle że jest to jedno z wielu możliwości. Twoje sformułowanie że może być użyta podoba mi się bardziej od jest potrzebny. (bez obrazy dla użytkownika "Scorpeus")
@Ciastex
Świetny poradnik,na pewno się przyda
Świetny poradnik,na pewno się przyda