Polski

Jak postawić OS3.5 na Emulatorze WinUAE

Jeśli masz problem z instalacją oprogramowania nie wiesz jak ustawić poprawnie emulator WinUAE - ten dział jest dla Ciebie.
Ciastex Posiadacze oryginalnej płyty mogą otworzyć pudełko, włożyć płytę do napędu CD-ROM, a następnie:
1. Tworzymy katalog o nazwie, dajmy na to, OS3.5 na dowolnym dysku i tam kopiujemy wszystkie pliki i foldery w takim samym składzie jak są na płycie.
2. W katalogu OS3.5 tworzymy następny o nazwie S
3. Otwieramy notatnik i wklepujemy tam to:

Code: Select all

cdrom:emergency-boot/c/assign c: cdrom:emergency-boot/c;
assign libs: cdrom:emergency-boot/libs;
assign locale: cdrom:emergency-boot/locale;
assign env: ram:;
assign t: ram:;
loadwb;
endcli;

4. Zapisujemy to do katalogu S i nazywamy to jako startup-sequence (sprawdź uważnie czy jest bez jakiegokolwiek rozszerzenia)
5. Uruchamiamy WinUAE i tworzymy konfigurację o specyfikacji:

-RAM
===Chip: 2 MB
===Z3-Fast: 32 MB
===Expansions\RTG: 4MB
-ROM
===ROM File: <tu nazwa pliku z kickstartem po której jest rozszerzenie ".rom">
-CPU
===68020
===Fastest possible
===Cache size: 4MB
-Dźwięk
===Enabled 100%
-Dyski Twarde
===Jeśli mamy po angielsku to klikamy na przycisk o nazwie [ADD DIRECTORY]...
===Volume Label: Workbench
===Path: <Litera Dysku na którym umieściliśmy katalog>:\OS3.5
===[ADD DIRECTORY]...
===Volume Label: cdrom
===Path: <Litera która jest literą napędu CD/DVD-ROM> UWAGA! NIE MOŻE MIEĆ "\" na końcu! Całość ma wyglądać tak "F:"(Lub inna litera którą jest literą napędu CD-ROM
-Expansions\Miscellanous
===enable UAEscsi.device.
-Configurations
===Wpisz nazwę konfiguracji i ją zapisz.
6. Uruchom emulator używając wcześniej zapisanej konfiguracji
7. Otwórz ikonę o nazwie "cdrom"
8. Uruchom instalację AmigaOS3.1
9. Po zakończonej instalacji OS3.1 uruchom Instalator AmigaOS 3.5 i wybierz "Install CD-ROM driver", jeśli zostaniesz poproszony o nazwę, to wpisz uaescsi.device. Wartość "Unit number" może być liczbą 0 lub 1 albo 2
10. Naciśnij F12 i usuń dysk o nazwie "cdrom", ale nie wyciągaj płyty z CD/DVD-ROMu
11. Powróć do emulatora naciskając OK i naciśnij równocześnie klawisze [CTRL]+[WINDOWS]+[WINDOWS]
12. Uruchom instalację systemu AmigaOS ponownie, zaznacz AmigaOS 3.5 PRE-Installation i naciśnij Proceed.
13. Po zakończonej preinstalacji uruchom instalatora znowu, zaznacz AmigaOS 3.5 MAIN-Instalation i naciśnij Proceed.
14. Otwórz folder o nazwie Contributions i w nim otwórz folder o nazwie Picasso96, NIE wolno instalować Printer-Patcha.
15. Zrestartuj Amigę (Patrz pkt. 11).
16. Otwórz katalog Prefs w dysku Workbench i dostosuj system do swoich potrzeb, z narzędziem ScreenMode możesz wybrać tryb o nazwie xxx x xxx 16/32BIT UAE jeśli chcesz używać karty graficznej.

Jeśli w złym dziale umieściłem tutek to proszę przenieść i powiedzieć gdzie mam kolejne tutki umieszczać :D
Page 1 of 2 2 https://forum.thecompany.pl/winuae/jak-postawic-os3-os3-emulatorze-winuae-t689.html
2010-11-07T19:26:24+01:00
Posiadacze oryginalnej płyty mogą otworzyć pudełko, włożyć płytę do napędu CD-ROM, a następnie:
1. Tworzymy katalog o nazwie, dajmy na to, OS3.5 na dowolnym dysku i tam kopiujemy wszystkie pliki i foldery w takim samym składzie jak są na płycie.
2. W katalogu OS3.5 tworzymy następny o nazwie S
3. Otwieramy notatnik i wklepujemy tam to:

Code: Select all

cdrom:emergency-boot/c/assign c: cdrom:emergency-boot/c;
assign libs: cdrom:emergency-boot/libs;
assign locale: cdrom:emergency-boot/locale;
assign env: ram:;
assign t: ram:;
loadwb;
endcli;

4. Zapisujemy to do katalogu S i nazywamy to jako startup-sequence (sprawdź uważnie czy jest bez jakiegokolwiek rozszerzenia)
5. Uruchamiamy WinUAE i tworzymy konfigurację o specyfikacji:

-RAM
===Chip: 2 MB
===Z3-Fast: 32 MB
===Expansions\RTG: 4MB
-ROM
===ROM File: <tu nazwa pliku z kickstartem po której jest rozszerzenie ".rom">
-CPU
===68020
===Fastest possible
===Cache size: 4MB
-Dźwięk
===Enabled 100%
-Dyski Twarde
===Jeśli mamy po angielsku to klikamy na przycisk o nazwie [ADD DIRECTORY]...
===Volume Label: Workbench
===Path: <Litera Dysku na którym umieściliśmy katalog>:\OS3.5
===[ADD DIRECTORY]...
===Volume Label: cdrom
===Path: <Litera która jest literą napędu CD/DVD-ROM> UWAGA! NIE MOŻE MIEĆ "\" na końcu! Całość ma wyglądać tak "F:"(Lub inna litera którą jest literą napędu CD-ROM
-Expansions\Miscellanous
===enable UAEscsi.device.
-Configurations
===Wpisz nazwę konfiguracji i ją zapisz.
6. Uruchom emulator używając wcześniej zapisanej konfiguracji
7. Otwórz ikonę o nazwie "cdrom"
8. Uruchom instalację AmigaOS3.1
9. Po zakończonej instalacji OS3.1 uruchom Instalator AmigaOS 3.5 i wybierz "Install CD-ROM driver", jeśli zostaniesz poproszony o nazwę, to wpisz uaescsi.device. Wartość "Unit number" może być liczbą 0 lub 1 albo 2
10. Naciśnij F12 i usuń dysk o nazwie "cdrom", ale nie wyciągaj płyty z CD/DVD-ROMu
11. Powróć do emulatora naciskając OK i naciśnij równocześnie klawisze [CTRL]+[WINDOWS]+[WINDOWS]
12. Uruchom instalację systemu AmigaOS ponownie, zaznacz AmigaOS 3.5 PRE-Installation i naciśnij Proceed.
13. Po zakończonej preinstalacji uruchom instalatora znowu, zaznacz AmigaOS 3.5 MAIN-Instalation i naciśnij Proceed.
14. Otwórz folder o nazwie Contributions i w nim otwórz folder o nazwie Picasso96, NIE wolno instalować Printer-Patcha.
15. Zrestartuj Amigę (Patrz pkt. 11).
16. Otwórz katalog Prefs w dysku Workbench i dostosuj system do swoich potrzeb, z narzędziem ScreenMode możesz wybrać tryb o nazwie xxx x xxx 16/32BIT UAE jeśli chcesz używać karty graficznej.

Jeśli w złym dziale umieściłem tutek to proszę przenieść i powiedzieć gdzie mam kolejne tutki umieszczać :D

2010-11-23T11:58:25+01:00

Re: Jak postawić OS3.5 na Emulatorze WinUAE

A nie latwiej iso z Amithlonem se sciagnac ? :P

2010-11-23T23:06:22+01:00

Na Amithlonie nie masz emulacji OCS/ECS/AGA oraz PAULI. Wiec gierek i niektorych programow nie odpalisz.

2010-11-24T13:10:33+01:00

[obrażanie innego użytkownika forum] na Amithlonie masz postawiony caly OS z zainstalowanym oprogramowaniem itd., przelaczyc na starsze kosci mozesz bez problemu (poprzez przytrzymanie klawiszy myszki przy restarcie) wszystko elegancko odpalisz i mozna emulowac karty graficzne i dzwiekowe. [obrażanie innego użytkownika forum]

2010-11-24T14:05:52+01:00

widzę Skorpeus wróciłeś do swoich starych nawyków, znów oskarżenia wobec drugiej osoby i od razu tak. Po co od razu wprowadzasz taki ton dyskusji? Skoro wiesz lepiej to nie wystarczyło napisać tekstu typu "ej no co Ty możesz śmiało emulować to to i to".

2010-11-24T14:23:49+01:00

Po to ze zrobiono tu z 14latka wielkiego znaffce ktory jeszcze bez poparcia zadnymi dowodami upiera sie ze ma racje a mi sie dostalo ze oceniam ludzi po ich wieku a tu sie okazuje ze moja ocena byla sluszna.

2010-11-24T14:33:16+01:00

Tylko że ten tekst skierowałeś do Norbiego a nie do Ciastka.

2010-11-24T15:54:49+01:00

Skorp, hamulcuj.
Jak wiesz że ktoś się myli co do czegoś to opisz co TY wiesz na dany temat, a nie obrażaj go.
Co to wnosi do dyskusji o czymkolwiek oprócz niepotrzebnego syfu w temacie?
Ostrzeżenie.

2010-12-10T15:12:53+01:00

Jak dzieci, jejku tylko kłótnie wam w głowach... Wracając do tematu, ja instalowałem to na UAE tak: Montowałem obraz w deamonie, w uae zaznaczałem żeby automatycznie montował dyski i cd/dvd pc-ta, ustawienia hdd i odpalałem emulator z obrazu dyskietki z wb3.1, tyle że po co komu 3.5 jak jest 3.9?

2010-12-10T18:36:32+01:00

scorpeus wrote: [obrażanie innego użytkownika forum] na Amithlonie masz postawiony caly OS z zainstalowanym oprogramowaniem itd., przelaczyc na starsze kosci mozesz bez problemu (poprzez przytrzymanie klawiszy myszki przy restarcie) wszystko elegancko odpalisz i mozna emulowac karty graficzne i dzwiekowe. [obrażanie innego użytkownika forum]

jesli wedlug ciebie amithlon potrafi obsluzyc starsze kosci, to odpal np. gierki poprzez pakiet WHDLOAD

2010-12-10T20:16:44+01:00

Nie potrafi :-E Nie nadaje się kompletnie do odpalania gier.

2010-12-10T22:45:35+01:00

To jakim cudem na amithlonie odpalam stare gry z pod whdload ? Chyba to wy panowie czegos nie potraficie :>

2010-12-10T23:50:21+01:00

A ty nawet nie wiesz ze te gierki odpalasz na emulatorze Amigi na Amithlonie.

2010-12-11T08:52:00+01:00

ROTFL, Skorp, błagam, nie kompromituj się już tyle, chociaż w tym temacie... :hee:

Z http://pl.wikipedia.org/wiki/Amithlon
W przeciwieństwie do UAE Amithlon nie emuluje układów specjalizowanych Amigi i nie jest możliwe na nim uruchomienie oprogramowania odwołującego się do tych układów.

I choćby jeszcze tu http://www.ppa.pl/czy.amithlon.emuluje. ... 5;faq.html
Czy Amithlon emuluje kości AGA lub ECS?

Nie. Amithlon nie emuluje takich kości. Uruchomienie aplikacji, która będzie próbowała się do takich kości bezpośrednio odwołać może spowodować zawieszenie się, bądź reset Amithlona.
Nie oznacza to jednak, że Amithlon nie emuluje trybów PAL. Posiada on ograniczoną emulację kilku standardowych trybów (są odpowiednio wyświetlane przez kartę graficzną). Dzięki temu można np. uruchomić AmigaOS bez startup-sequence, czy też wejść do early startup menu.

I kilkaset innych linków na Góglu ;)

Ciekawym wielce z czym też WHDLoad pomyliłeś, skoro odpalasz "stare gry z pod whdload" masz napewno klucz licencyjny na siebie zarejestrowany, prawda? :hee:

2010-12-11T11:22:29+01:00

Bosz jak wy nic nie rozumiecie Amithlon wymagany jest do AmiKita zeby postawic normalnie emulowany Workbench itd a wy mi tu rozbijacie wszystko na atomy dzizas noobs

2010-12-11T11:26:45+01:00

OMG Skorp, nie istnieje facepalm dość duży który mógłby wyrazić jak ty bardzo sie kompromitujesz... :lol2:

Do AmiKita jest wymagany system amigowy, tak. Niekoniecznie Amithlon, równie dobrze możesz włożyć tam płytę z AmigaOS3.9 (to też potrafisz na piecowym HD zainstalować? ;)) Patrz w wymagania na stronie: http://amikit.amiga.sk/requirements.htm

Tylko że zrozum. Wiem że ci to sprawia kłopoty ale postaraj się...
AmiKit to jest gotowy pakiet EMULUJĄCY Amigi działający pod kontrolą WinUAE, a z Amithlona pobiera tylko pliki systemowe workbencha potrzebne do pracy.
Innymi słowy, uruchamiając AmiKit uruchamiasz WinUAE.
Raczej logiczne chyba że pod WinUAE KTÓRY EMULUJE UKŁADY SPECJALIZOWANE AMIGI chodzą gry WHDLoad.

Tylko że nie ma to NIC wspólnego z instalowaniem AMITHLONA BEZPOŚREDNIO NA DYSKU, O CZYM OD POCZĄTKU PISZESZ.

2010-12-11T14:09:10+01:00

no dobra dobra,
czy ja nie widze material na kolejny artykul ?
powstal dzial panowie, artykuly, zamiast niesnasek moze by tak dopiescic instrukcje ciastka i wrzucic na glowna (po zatwierdzeniu prze komisje gier i zakladow).
dziwie sie ze ludzie nie pisza artykulow ;) mimo iz sie zazekali (a moze i nie). przydalaby sie osoba (osoby) do zapodawania artykulow.

2010-12-11T14:29:29+01:00

Ja się zgłaszam! :D

2010-12-11T15:51:42+01:00

hehehe Amithlon potrzebny do Amikita buahaha przepraszam nie mogłem się powstrzymać jako Amigowiec z 14 letnim stażem.

2010-12-11T16:05:46+01:00

Agent, płyta z Amithlonem może być użyta do instalacji systemu na AmiKit, bo zawiera pliki OS3.9.

Return to WinUAE