Polski

Magic Pockets - Jak grać

Jeśli masz problem z instalacją oprogramowania nie wiesz jak ustawić poprawnie emulator WinUAE - ten dział jest dla Ciebie.
biegu Witam

Ostatnio przeglądając YT znalazłem kilka gameplayów z gry Magic Pockets, i zauważyłem jedną rzecz: Gracze nie rozumieją o co chodzi w grze, i nie wiedzą do czego służą poszczególne nagrody, a przynajmniej tak to wygląda na filmikach bo grają całkowicie bezsensu, omijając wiele bonusów i nagród. Więc nagrałem swój filmik jak przejść pierwszą planszę. Pierwsza plansza jest o tyle istotna, że jak zagramy odpowiednio to w każdej następnej bez nabijania punktów będziemy mieć super strzały. Trzeba zdobyć 3 teleporty, i w tym ostatnim będzie do wzięcia puchar, który właśnie da nam super strzały w każdej następnej planszy.

Zobaczcie filmik jak to zrobić:
Page 1 of 2 2 https://forum.thecompany.pl/winuae/magic-pockets-jak-grac-t2209.html
2012-10-15T09:44:58+01:00
Witam

Ostatnio przeglądając YT znalazłem kilka gameplayów z gry Magic Pockets, i zauważyłem jedną rzecz: Gracze nie rozumieją o co chodzi w grze, i nie wiedzą do czego służą poszczególne nagrody, a przynajmniej tak to wygląda na filmikach bo grają całkowicie bezsensu, omijając wiele bonusów i nagród. Więc nagrałem swój filmik jak przejść pierwszą planszę. Pierwsza plansza jest o tyle istotna, że jak zagramy odpowiednio to w każdej następnej bez nabijania punktów będziemy mieć super strzały. Trzeba zdobyć 3 teleporty, i w tym ostatnim będzie do wzięcia puchar, który właśnie da nam super strzały w każdej następnej planszy.

Zobaczcie filmik jak to zrobić:

2012-10-15T12:40:44+01:00

Re: Magic Pockets - Jak grać

Dobra robota Biegu.

2012-10-15T12:53:02+01:00

Rekkimaru wrote:Dobra robota Biegu.

Dzięki, trochę czasu zajęło mi opanowanie co do czego służy ale teraz już wiem prawie 99% co jest po co. Ale dalej nie wiem od czego zależy co nam spadnie z nieba po wzięciu lemoniady. Czasami spadają kółka za 100pkt a czasami mix nagród.

2012-10-15T13:08:36+01:00

Z oryginalnej instrukcji dostępnej na Lemon Amiga.

SPECIAL ITEMS

There are Special Items found in every Section. Kid uses them to help
him get around.

BUBBLE GUM MACHINE - Kid takes a piece of Bubble Gum from the machine
and chews it before blowing a Big Bubble. He can now float around
to higher (or lower) places. Watch out! Kid can't use his PocketPower
and can still get hurt.

TELEVISION - When Kid uses the TV he's shown a small map of his immediate
surroundings. The map also displays the whereabouts of every Bad Person
and Sweet Thing, Special Item, Best Toy and so on. Press the joystick
firebutton to return to play.

CHERRY DRINK - Kid awards himself a random Points Bonus for every
Cherry Drink he collects.

SWEET MACHINE - It's only ever found in the Secret Rooms. Whenever Kid
activates it, five Sweet Things are thrown out.

ROAD DRILL - Shake it, Kid! Using the Road Drill means that Kid cannot
move for a few seconds. Any surrounding PocketLand People each turn
into a Power-Up, the type of which depends on the Bad Person's strength.

FACE MASK - When Kid puts on this Face Mask he cannot be hurt by the
PocketLand People. The Face Mask only lasts a minute though - you will
when its time is running out. Kid can't chew gum with a Face Mask on.

TRANSPORTER HELMET - Wearing the Transporter Helmet transports Kid to
a Secret Room.

BITMAP SHADES - Kid already has the coolest pair of shades there is so
he doesn't need another. That's why these shades explode and kill
every surrounding Bad Person when he picks them up.

BAG OF NAILS - When it's dropped, five nails are thrown out. But then,
what did you expect? The Bag Of Nails only works three times but the
Nails stay there until they are hit by something Bad.

GASOLINE - When Kid's picked up this can it changes his PocketPower
to Fire! Instead of different sizes of PocketPower, Kid now throws
out between one and four bouncing balls of Fire, each one capable of
killing anything Bad it touches. The effect lasts for about one
minute.

LASER HELMET - With this on Kid can shoot different strengths of laser
beam from his head. The beam passes through anything bad it touches
and so each shot can kill more than one Bad Person. The Laser Helmet
only lasts for about one minute.

SPIKY HELMET - Ouch! Anything living which touches Kid while he's
wearing this helmet will be dead instantly. The Spiky Helmet lasts for
about one minute.

POWER-UPS - When Kid collects a Power-Up it powers him up in some way.
There are ten different types of Power-Up - some of them are placed on
the scenery, otherwise Kid has to create them.

SILVER STAR - Every Silver Star collected affects what happens when a
Gold Star is collected.

SMALL MILK BOTTLE - For every Small Milk Bottle collected Kid is given
an extra Life.

COCKTAIL - Having picked up a Cocktail, the next time Kid uses his
PocketPower he also throws out a Sweet Thing - of the same type as
the one he last picked up. This only happens once after every Cocktail.

A BOTTLE OF POP - Collecting a Bottle Of Pop causes a shower of Sweet
Things to fall from off the screen onto any available space below.
This only happens once after every Bottle Of Pop.

COFFEE - With a mug of Coffee collected, Kid can use his PocketPower
faster. It gets faster still when a second mug is collected. The
effect runs out when Kid starts a new Section. The Coffee is best used
with the Cup Of Tea.

TEA - With a cup of Tea collected, the speed of Kid's PocketPower is
increased. A second cup of Tea makes Kid's PocketPower work even
faster still. The effect runs out when Kid starts a new Section. The
Tea is best used with the mug of Coffee.

MAGIC POTION - The effect of the Magic Potion depends on which World
Kid's in at the time and it lasts until Kid enters a new Section.

FRUIT DRINK - Picking up this green Fruit Drink has no obvious effect,
but watch out for a large Sweet Thing at the beginning of the next
Section. Pick up more than one Fruit Drink from one Section and the
large Sweet Thing and the large Sweet Thing which appears on the next
will be different and worth a bigger Points Bonus.

LARGE MILK BOTTLE - All of Kid's Lives are restored whenever he collects
one of these.

GOLD STAR - When Kid picks up a Gold Star, a Special Item appears which
depends on how many Silver Stars he's collected. There are seven Special
Items available.

2012-10-15T14:57:08+01:00

oo ;) no to czyli kwestia z tym czego nie rozgryzłem jest randomowa. Ale nie ma nic napisane o pierwsze planszy, więc mój film zostanie przydatny jak sądzę.

2012-10-15T15:05:21+01:00

Oczywiście, jedni wolą przeczytać inni zobaczyć naocznie więc wszyscy miłośnicy gry na tym skorzystają :)

2012-10-15T15:45:56+01:00

Opisałbyś raczej jak na poszczególnym świecie wywołać kręćka, bo na początku łatwo, ale później cosik ciężko.
Od siebie dodam jeszcze jeden fajny, punktowy bonus - jak się otworzą drzwi, to poczekajmy na kulkę - musimy jednak albo mieć super strzały, albo dobry cyngiel, bo trzeba bardzo szybko do niej strzelać, ale po jej pęknięciu mamy dużo punktów :-)

2012-10-15T15:50:04+01:00

Anthrox wrote:Opisałbyś raczej jak na poszczególnym świecie wywołać kręćka, bo na początku łatwo, ale później cosik ciężko.
Od siebie dodam jeszcze jeden fajny, punktowy bonus - jak się otworzą drzwi, to poczekajmy na kulkę - musimy jednak albo mieć super strzały, albo dobry cyngiel, bo trzeba bardzo szybko do niej strzelać, ale po jej pęknięciu mamy dużo punktów :-)

jakiego kręćka? Masz na myśli po złotej gwieździe maskę z przeniesieniem? Żeby dostać za złotą gwiazdę maskę z przeniesieniem, zanim otworzysz złotą musisz wziąć jedną srebrną. Wtedy dostajesz po otwarciu złotej maskę z przeniesieniem. Chyba że masz na myśli fikołki. Otóż w jaskiniach po wejściu w wir naciskamy dół i się facet kręci, w Dżungli po wskoczeniu na chmurę naciskamy dół i też się facet kręci. W wodzie i w krainie śniegów niestety nie ma takiej opcji, jedynie skok z wyższej wysokości powoduje kulanie się. Co do bańki to chyba sprawa oczywista ;] w sumie to wcale nie daję dużo bo tylko 5 000 zł, aczkolwiek jak was złapie to zabiera wam wszystkie bonusy w postaci szybkich strzałów itp.

2012-10-15T16:00:49+01:00

biegu wrote:W wodzie i w krainie śniegów niestety nie ma takiej opcji, jedynie skok z wyższej wysokości powoduje kulanie się.

Właśnie o fikołki mi chodzi i nie zgodzę się - podczas grania RAZ mi się udało zrobić fikołka w wodnym świecie, więc wydaje mi się, że jest jakiś sposób, tylko bardziej skomplikowany.

2012-10-15T16:18:45+01:00

Anthrox wrote:Właśnie o fikołki mi chodzi i nie zgodzę się - podczas grania RAZ mi się udało zrobić fikołka w wodnym świecie, więc wydaje mi się, że jest jakiś sposób, tylko bardziej skomplikowany.

Nie ma, jedyny to skok z wysokości, więc widocznie trafiłeś na jakiegoś buga. Specjalnie tak jest zrobione, żeby nie było zbyt łatwo, druga sprawa to fikołki nie są potrzebne aż tak w tych światach, wszystko jest niżej, albo jest automat z balonami żeby wejść na wyższe lokację. W krainie śniegów jest jeszcze skacząca piłka dzięki której można wskoczyć wyżej.

Przeczytałem nawet teraz na tym manualu co załączył Shon, i miałem rację w dwóch ostatnich światach nie da się zrobić fikołka za pomocą lodu czy śniegu. Tylko skacząc z wysokości.

2015-02-21T12:47:17+01:00

Teraz docenię Twój poradnik tworząc trainer. Jako jedną z opcji chciałbym dodać:
Get Super Powers :tuptup1:

BTW
Rowerkiem jedziesz szybko i płynnie. Tak nawalasz Fire, czy wyregulowałeś sobie AutoFire w Input?

2021-05-02T08:22:28+01:00

Wyregulowałem autofire bodaj na ustawienia 45%

2021-05-02T14:05:47+01:00

On żyje!

2021-05-02T14:23:41+01:00

Niech żyje, żyje nam!

2021-05-03T18:20:33+01:00

Haha dzięki Panowie :) Tak postanowiłem się odezwać. Ostatnio sobie przeglądałem co się tu dzieję bo dawno mnie nie było.
Miło, że ktoś o mnie pamięta.
Jak tam wszystko gra?

2021-05-03T18:56:15+01:00

Wszystko gra, ale do offtopicu zapraszam na shoutbox na głównej stronie forum ;)

2021-12-26T14:56:02+01:00

Jak za dzieciaka grałem w Magic Pockets to odkryłem że super strzały dostaje się po "czymś tam", dzisiaj wiem że działo się to po pewnej ilości punktów. Nie wiedziałem że powerup'y można mieć także po wzięciu kawy, herbaty i innych rzeczy. Pewne szczegóły odkrywało się samemu w trakcie gry. Np. punkty nabijałem poprzez generowanie i zbieranie monet a generowanie monet odbywało się poprzez zbieranie koktajli. I upragniona rzecz - teleport, po którego założeniu przenosiło do sekretnej komnaty gdzie dostawało się fajne fanty. Do niedawna zupełnie nie wiedziałem na jakiej zasadzie działa pojawienie się teleportu po wzięciu złotej gwiazdki. Kiedyś po prostu brałem złotą gwiazdkę do skutku aż zamiast maski pojawił się teleport. Natomiast do teraz nie miałem pojęcia o sekretnej planszy z pucharem. Wyczytałem w sieci że pucharów podobno jest więcej.

Największą wadą tej gry było włączanie stacji dyskietek. Nośnik kręcił się bez przerwy, aż do resetu lub wyłączenia Amigi.

2021-12-26T15:09:52+01:00

Z całego wywodu wychodzi że nie grałeś na oryginale, tylko kopii z giełdy.
To mniej pretensje do "łamaczy" gry ze ciągle stacja pracowała.

2021-12-26T16:04:09+01:00

Nie z całego wywodu tylko z ostatniego zdania. I nigdzie nie napisałem że mam do kogokolwiek pretensje. Kopia była ze studia komputerowego. Ale nie wiedziałem że w oryginale nie kręcił się ciągle nośnik. Martwiłem się jedynie o stację czy nic się jej nie stanie gdy tak ciągle pracuje. Prawda jest taka że wówczas większość ludzi miało w większości (albo wszystkie) gry pirackie. Rozumiem że ty miałeś same oryginały więc gratuluję. Też bym tak chciał ale niestety byłem wtedy dzieckiem i nie miałem na to wpływu.

2021-12-26T22:22:59+01:00

Nie wiedziałem, że zły crack mógł mieć wpływ na ciągłą pracę stacji dyskietek.

Myślę, że w latach 80 i 90, większość osób nie miała oryginałów - a tym bardziej świadomości o niepoprawnym cracku.

Gdybym wiedział, że źle mi połamano grę miałbym pretensje, co za nieudolnie przygotowany produkt mi sprzedano na giełdzie.

Nie pamiętam niestety, może kiedyś sprawdzę - czy również ja grałem na tej wersji pirata.

Return to WinUAE