Polski

Migracja plików z dyskietki amigowej na PC - oferta

Jeśli masz problem z instalacją oprogramowania nie wiesz jak ustawić poprawnie emulator WinUAE - ten dział jest dla Ciebie.
pablo023 Witam serdecznie,

Mam nietypową prośbę, otóż, czy któryś z forumowiczów nie podjąłby się przeniesienia plików z dyskietek amigowych na PC (wysłane na maila, serwer, cokolwiek)? Oczywiście za odpowiednią opłatą. Mam kilka dyskietek, na których znajdują się moje wypociny graficzne z czasów dzieciństwa. Niestety nie posiadam już od prawie 20 lat amiśki, więc trudno mi to wykonać samemu, a że te bazgroły mają dla mnie wartość sentymentalną...

Z góry dziękuję za pomoc!

Pozdrawiam,
Paweł
Page 1 of 1 1 https://forum.thecompany.pl/winuae/migracja-plikow-dyskietki-amigowej-oferta-t3295.html
2014-02-04T18:43:16+01:00
Witam serdecznie,

Mam nietypową prośbę, otóż, czy któryś z forumowiczów nie podjąłby się przeniesienia plików z dyskietek amigowych na PC (wysłane na maila, serwer, cokolwiek)? Oczywiście za odpowiednią opłatą. Mam kilka dyskietek, na których znajdują się moje wypociny graficzne z czasów dzieciństwa. Niestety nie posiadam już od prawie 20 lat amiśki, więc trudno mi to wykonać samemu, a że te bazgroły mają dla mnie wartość sentymentalną...

Z góry dziękuję za pomoc!

Pozdrawiam,
Paweł

2014-02-04T19:06:27+01:00

Re: Migracja plików z dyskietki amigowej na PC - oferta

Przeniesienie plików z Amigi na PC powinno się odbyć gratis.
Proponuję Ci jednak we własnym zakresie łatwo i przyjemnie to zrobić.
Zaopatrz się w dwie stacje dyskietek i na Windows XP użyj programu:
http://www.oldskool.org/disk2fdi/

disk2fdi.rar

Disk2FDI w trzech prostych krokach
czyli jak szybko utworzyć plik ADF z dyskietki amigowej

Krok 1.

Minimalne wymagania:
- 1MB wolnego miejsca na dysku
- 219 KB wolnej pamięci konwencjonalnej
- DOS w wersji od 2.0 do 7.x
(może również działać w systemie Windows 95, 98, ME).
- 2 stacje dyskietek
- 1 czysta dyskietka

Krok 2.

Do pierwszej stacji wkładamy czystą dyskietkę. W drugiej stacji powinna znajdować się dyskietka amigowa.

Ostrzeżenie: jeśli włożysz amigową dyskietkę do złej stacji, to zostanie ona sformatowana (program pyta wcześniej o pozwolenie). Aby uniknąć przykrych niespodzianek zalecamy zabezpieczyć dyskietkę przed zapisem.

Krok 3.

Uruchamiamy program z odpowiednimi parametrami, w tym literą stacji zawierającej dyskietkę amigową oraz nazwą pliku pod jaką zostanie na dysku zapisany obraz dyskietki.

Wszystkie parametry wraz z opisem możemy poznać stosując przełącznik /?
C:\disk2fdi\disk2fdi /?

W naszym przypadku chcąc utworzyć obraz dyskietki amigowej należy wpisać:
C:\disk2fdi\disk2fdi /S b: floppy

I tak odpowiednio:
- przełącznik /S automatycznie wykrywa rodzaj dyskietki
- b: wskazuje na lokalizację dyskietki, której obraz chcemy utworzyć
- floppy to nazwa pod jaką zostanie utworzony obraz na dysku (obraz zostanie zapisany w katalogu w którym jest umieszczony programy)

Uwagi końcowe:
1) metoda tu opisana służy tylko i wyłącznie do tworzenia obrazu dyskietki amigowej (plik ADF), wszelkie pozostałe informacje dostępne są w anglojęzycznym manualu dołączonym do programu.
2) autor nie ponosi żadnej odpowiedzialności za ewentualne utraty danych czy uszkodzenia sprzętu
3) informacje tu wykorzystane pochodzą z manuala dołączonego do programu
4) niestety nie z każdej dyskietki można utworzyć jej obraz, ale autor programu zapewnia, że pracuje nad tym :)

Autor: Blod / emulacja.net (skopiowałem na wypadek gdyby Blod postanowił skasować ten artykuł)

Jeżeli naprawdę chcesz się bawić w wysyłkę dyskietek, to myślę, że ktoś od nas na pewno się zdecyduje Ci pomóc.

2014-02-04T19:27:51+01:00

Zasady forum: Najpierw powitanie później reszta.

2014-02-04T20:51:55+01:00

Odezwij sie na priva.
Przegram Ci dyskietki za darmo. Opłacasz tylko przesylkę.

2014-02-04T22:31:25+01:00

Anthrox wrote:Proponuję Ci jednak we własnym zakresie łatwo i przyjemnie to zrobić.
Zaopatrz się w dwie stacje dyskietek i na Windows XP użyj programu:
http://www.oldskool.org/disk2fdi/

Nie każdy ma w możliwość podpięcia stacji dyskietek do swojego pc. Nawet na na mojej biurowej płycie głównej z 2011 r. nie mam możliwości podpięcia stacji dyskietek.

2014-02-05T21:11:43+01:00

Dziękuję bardzo za pomoc. Tą metodę z dwiema stacjami dysków oczywiście znam, ale właśnie mam kłopot z możliwością podpięcia ich do płyty głównej. Skorzystam więc z pomocy Norbiego.
Jeszcze raz dziękuję za zaangażowanie.

Pozdrawiam

Return to WinUAE