Polski

ModePro / NewMode

Jeśli masz problem z instalacją oprogramowania nie wiesz jak ustawić poprawnie emulator WinUAE - ten dział jest dla Ciebie.
Anthrox Pytanie do ekspertów - jaki jest sens w stosowaniu tego typu programów?
Nie miałem dotychczas styczności w używaniu ich, więc zastanawiam się jaka jest korzyść z ich używania.
Z guide wyczytałem tyle, że te aplikacje pozwalają nam"promować" dany tryb graficzny np. Picasso oraz pilnować, aby aplikacja nie przełączyła go na "zwykły"? :huhuh:

Jak ktoś ma doświadczenie - niech się podzieli - tymczasem ja się już się pobawiłem programikiem:
Image

Próbowałem "wymusić" używanie danej rozdzielczości, ale np. OneScapee nadal się upierał, żeby odpalać np. w 320x240 (wyrzucał błąd).
Więc chyba ten program nie eliminuje za bardzo przełączania między RTG a zwykłym wyświetlaniem - ale w takim razie do czego go używać?! :mysli:
Page 1 of 1 1 https://forum.thecompany.pl/winuae/modepro-newmode-t2868.html
2013-08-27T00:22:18+01:00
Pytanie do ekspertów - jaki jest sens w stosowaniu tego typu programów?
Nie miałem dotychczas styczności w używaniu ich, więc zastanawiam się jaka jest korzyść z ich używania.
Z guide wyczytałem tyle, że te aplikacje pozwalają nam"promować" dany tryb graficzny np. Picasso oraz pilnować, aby aplikacja nie przełączyła go na "zwykły"? :huhuh:

Jak ktoś ma doświadczenie - niech się podzieli - tymczasem ja się już się pobawiłem programikiem:
Image

Próbowałem "wymusić" używanie danej rozdzielczości, ale np. OneScapee nadal się upierał, żeby odpalać np. w 320x240 (wyrzucał błąd).
Więc chyba ten program nie eliminuje za bardzo przełączania między RTG a zwykłym wyświetlaniem - ale w takim razie do czego go używać?! :mysli:

2013-08-27T10:35:33+01:00

Re: ModePro / NewMode

Wymuszenie rozdzielczosci nie zmieni ustawien gry.
Czyli jesli gra odpala sie w lores pal to wymuszenie na hires laced spowoduje pokazanie gry w 1/4 ekranu.

Wymienione programy pozwalaja na uruchomienie gry/programu w zadanej rozdzielczosci czy sterowniku monitora,czy karcie graficznej.
Oczywiscie nie kazdy program, gre da sie wypromowac.

Np. filemaster zamiast odpalac sie w PAL w hires mozna wypromowac do karty graficznej w hires

Uzywalem NewMode.

2013-08-27T16:00:13+01:00

Dzięki za wyjaśnienie - tylko nadal zastanawia mnie praktyczna korzyść używania tego typu programów?
Raz widziałem że hobring wykorzystał program do tworzenia bootowalnego HD dla Evil's Doom i zastanawiało mnie jaki jest sens użycia go dla tej gry

norbi wrote:filemaster zamiast odpalac sie w PAL w hires mozna wypromowac do karty graficznej w hires

Mówisz o Picasso?

2013-08-27T21:55:14+01:00

Tak, mowa o karcie graficznej dzialajacej pod Picasso. Wtedy jeszcze mialem Mediatora z Voodoo 3

Musialbym sie przyjrzec dokladnie Evils Doom. Wtedy moglbym cos wiecej napisać.

2013-08-27T22:01:18+01:00

http://hobring.esero.net/games_amiga/39 ... om_dos.exe

Obadaj :-)
W pliku tekstowym możemy przeczytać:

Code: Select all

interlace fixed by ModePro

Ale jakie dokładnie były z tym kłopoty, że ModePro załatwił sprawę?

2013-08-27T22:57:31+01:00

Wgralem prefsy ModePro z EvilsDoom do ModeProPrefs i nie ma tam nic nadzwyczajnego.
Standardowe PAL Hires Laced.
Nalezaloby porownac gre z modepro i bez modepro i znalezc roznice.

2013-08-27T23:42:17+01:00

Ja też na chwilę wgrałem ModePro i obadałem.

norbi wrote:Nalezaloby porownac gre z modepro i bez modepro i znalezc roznice.

W któryś weekend się pobawię, bo tymczasowo zagnali mnie do exeków - póki co dzięki za wstępne wyjaśnienia i asystowanie :)

Return to WinUAE