Polski

Mój 2nd-RUGI EXE released-śnięty już jest

Jeśli masz problem z instalacją oprogramowania nie wiesz jak ustawić poprawnie emulator WinUAE - ten dział jest dla Ciebie.
DziadekUK The Lost Vikings is here:

http://www.mediafire.com/?fd0mm9lj5mjv1qq - link w nowym topicu.
Page 1 of 2 2 https://forum.thecompany.pl/winuae/moj-drugi-exe-releasniety-juz-jest-t1537.html
2011-10-10T23:14:51+01:00
The Lost Vikings is here:

http://www.mediafire.com/?fd0mm9lj5mjv1qq - link w nowym topicu.

2011-10-10T23:24:01+01:00

Re: Mój 2nd-RUGI EXE released-śnięty już jest

Jak dla mnie może być - widzę, że obyłeś się bez WHDLoad i gra startuje od razu :-)
3+

Pokusiłbym się o dodanie jakiegos klawisza do zakonczenia dzialania EXE'ka - np. END

2011-10-10T23:29:44+01:00

W sumie mogiem jakiegoś klawisza dodać. Ale to już do UFO Enemy Unknown 2in1 :-E Póki co - Alt-F4

2011-10-10T23:30:43+01:00

Niedługo trzeba będzie Ci osobny dział/temat stworzyć, żeby co bardziej niecierpliwi mogli skorzystać ;)

2011-10-11T00:08:03+01:00

Doesn't workon my PC running 32bit vista. I see the lost vikings splash screen then nothing :(

2011-10-11T07:51:44+01:00

Nieźle, tylko że ja odpaliłem go dopiero z ustawieniem trybu zgodności z Win XP, i rozdziałce 640x480. bez tego miałem zwiechę całego systemu :(

2011-10-11T07:57:51+01:00

walkie wrote:Doesn't workon my PC running 32bit vista. I see the lost vikings splash screen then nothing :(

Aye, nay bother. I forgot to set admin priviledges for application. Link's updated. Now should work fine. Thanks, mate.

BTW. Previous version works when is launched as administrator. My next primitive EXE will use user's temp directory insted of Program Files.

2011-10-11T08:05:15+01:00

Exek zostawia ślad w c/program files. Po wyjściu z gry pliki uŻywane przez exeka zostają w katalogu program files. Po kilku exekach może zrobić się tam niezły śmietnik. Dobrze by było rozwiązać ten problem.

2011-10-11T08:10:36+01:00

roki76 wrote:Nieźle, tylko że ja odpaliłem go dopiero z ustawieniem trybu zgodności z Win XP, i rozdziałce 640x480. bez tego miałem zwiechę całego systemu :(

Domyślnie "na sztywno" jest ustawiona rozdzielczość 1280x720. Wydawała mi się bezpieczna. Założyłem z góry, że KAŻDY user ma monitor, który to wyświetli bez problemu. Jeszcze nie wiem jak ustawić WinUAE, żeby automatycznie włączał najwyższą rozdzielczość dostępną dla danego systemu/monitora. Moje pseudo-EXE nie jest przez nikogo betatestowane. Robię w 30 minut, uruchamiam, sprawdzam czy da się grać i to wszystko. A w ogóle to jak by to wyglądało, gdyby moje szarostrefowe programiki były lepsze od EXE'ków TC ? :-)

-- 11 Oct 2011, 09:10 --

exolon wrote:Exek zostawia ślad w c/program files. Po wyjściu z gry pliki urzywane przez exeka zostają w katalogu program files. Po kilku exekach może zrobić sie tam niezły śmietnik. Dobrze by było rozwiązać ten problem.

No tak, ale to nie jest "ślad" tylko pliki potrzebne do jego działania. Pomyślę o dołączeniu jakiegoś usuwacza, żeby było bardziej professional bez "śladów". :ok1:

Jest już aź 2 moje EXE. Gdy będzie trzeci, to rzeczywiście zacznie brakować miejsca na dysku, bo śmietnik robią :-)

Zrobię na razie tak, że nowo uruchamiany szarostrefowy-śmietnikowy-EXE będzie usuwał pozostałości po poprzedniku. Śmietnik będzie kontrolowany i nie powinien przekroczyć 1 TB (terabajta) :-E

2011-10-11T08:12:51+01:00

Pobrałem drugą wersję, teraz ładnie ruszyła w tej rozdziałce którą ustawiłeś.

exolon wrote:Exek zostawia ślad w c/program files. Po wyjściu z gry pliki urzywane przez exeka zostają w katalogu program files. Po kilku exekach może zrobić sie tam niezły śmietnik. Dobrze by było rozwiązać ten problem.

Przecież identyczną sytuacje masz w exekach TC, konfigi gier zapisują się w appdata>local>TheCompany. Jeśli exek Dziadka, tylko raz zapisuje ten konfig, to wszystko jest ok :)

2011-10-11T08:58:19+01:00

No dobra geniusz.. skoro już zrobiłeś kolejny update... to może trainery też porobisz. :roll: Bo do ufo przydało by się.

2011-10-11T11:22:33+01:00

Wreszcie Elmek przestanie mnie atakować, bo użyć Cheat Engine to już nie łaska :hee:
Co do tego co napisałeś roki - racja, ale "śmieć" ma tylko parę kilobajtów, a nie całe zrzuty, ale dziadek napisał, że to rozwiąże więc no problem (osobiście wystarczy nawet użyć prostego bata odpalanego na koniec - gorzej jak exek się zawiesi i nie wykona w ten sposób czyszczenia - chociaż pomysł po ponownym uruchomieniu nie jest zły - należy jednak pamiętać że np. zmiana ustawień pod F12 albo highscore nie zostanie zapamiętane) ;)
Co do rozdzielczości - nie dasz rady bez modyfikacji winuae albo użycia czegoś zewnętrznego.
Zauważ, że nawet HWA hobringa ma na sztywno ustawioną rozdzielczość 800x600.
U nas za to odpowiada inteligentny Demonic Resolution, który jest zintegrowany z tcUAE :-)

Zauważ, że po zmianie rozdzielczości w samym EXE'ku albo gdy zmienisz w systemie (np. przełączysz LCD na TV) Demonic Resolution upewnia się, czy ta rozdzielczość na pewno jest poprawna.

Pamiętaj dziadku, że możesz swoje exeki podsuwać innym BetaTesterom ;)

2011-10-11T13:33:15+01:00

DziadekUK wrote:Domyślnie "na sztywno" jest ustawiona rozdzielczość 1280x720. Wydawała mi się bezpieczna.
Nie ma nic bezpiecznego w tak niestandardowej rozdziałce typowej dla panoramicznych laptopów...
Podstawowe rozdziałki jakich radzę użyć, to:
- minimum to 640x480, tylko wtedy rzeczy dziejące się "w overscanie" oraz gry PALowskie są kastrowane
- od 800x600 / 1024x768, widać wszystko tylko naokoło jest duża czarna obwódka albo w przypadku użycia filtra rozciągającego nienaturane piksele
- 1280x1024 to naturalna wielokrotność natywnej amigowej rozdziałki, i idealna rozdzielczość do emulowanych gier. Wadą jest brak overscanu.

Conajmniej jedna z tych 4 powyższych rozdziałek powinna być dostępna na 99.999% wszystkich piecyków, wszystkich innych typu 1280x720 czy inne durne wymysły pokroju 1302x1188 staraj się unikać.

2011-10-11T15:51:05+01:00

Antek do mnie pijesz krwiopijco? Tak nie używam cheat engine. Bo uważam, że jest ktoś mądrzejszy odemnie kto umie to zrobić i wrzucić do gry. :mrgreen:

2011-10-11T16:51:16+01:00

Po prostu Ty nie czujesz tego, że zrobienie trainera jest czasami bardzo czasochłonne.
Oczywiście z całym szacunkiem - żebyś nie odebrał tego źle. ;)

2011-10-11T17:52:10+01:00

Link update'tnięty jeszcze raz. Trochę zmian w programiku:

- zmieniona rozdzielczość domyślna na 1024x768 (raczej w 100% bezpieczna w 2-giej dekadzie XXI wieku :-) )

- wyłączone skalowanie (aspect ratio jak na real Ami)

- klawisz F10 powoduje zamknięcie programu (nie chciało działać za pierwszym razem u mnie na drugim kompie, więc ustawiłem F10 - quit emulator we wszystkich klawiaturach w zakładce Input. Gdyby dalej nie działało, to będę jeszcze z tym kombinował. U mnie w każdym bądź razie działa. W razie jakby co, zawsze jest Alt-F4)

- po wyłączeniu programu otwiera się domyślna przeglądarka internetowa i ładuje stronka thecompany.pl

- program nie ma już nic wspólnego z katalogiem Program Files, a wszystkie "śmieci" są automatycznie usuwane po zamknięciu emulatora.

To wszystko na razie.

-- 11 Oct 2011, 18:45 --

Elmek13 wrote:No dobra geniusz.. skoro już zrobiłeś kolejny update... to może trainery też porobisz. :roll: Bo do ufo przydało by się.

Do UFO zrobiłem dawno temu swojego trainera, ale nie wiem czy go teraz znajdę w stercie dyskietek od Ami. Napisany był w AMOS'ie, wyszukiwał w pamięci statystyki żołnierzy i trzymał je na stałym poziomie. Jako że miałem A600 z 2MB RAM'u tylko, granie w UFO z dyskietek i z uruchomionym w tle moim trainerkiem było conajmniej "niekomfortowe". To był jedyny trainer, jaki w życiu zrobiłem. Jak go znajdę, to wrzucę jako ciekawostkę na próbę. Nie chce mi się pisać nowego. Tym razem już na pewno nie byłby w AMOS'ie, ale nie mam tyle czasu wolnego co kiedyś...

-- 11 Oct 2011, 18:51 --

Anthrox wrote:Pamiętaj dziadku, że możesz swoje exeki podsuwać innym BetaTesterom

Nie. Moje EXE są głównie dla mnie. Umieszczając pierwszą Giana Sisters chciałem pokazać, że można zrobić podobną robotę samemu na swoje własne potrzeby i byś samemu sobie programistą, testerem, ikonmakerem czy kim tam jeszcze można być przy tworzeniu tego typu rzeczy. The Lost Vikings "poszedł" jako drugi, ale tak naprawdę to jest któryś tam z kolei. UFO też już gotowe, ale nie wrzucę, dopóki nie przetestuję porządnie i nie zrobię usprawnień, które sam bym chciał widzieć w moim programiku.

2011-10-11T19:44:12+01:00

Ale z tym linkiem do thecompany po wyjściu z programu to przesadziłeś. Po którymś uruchomieniu to może być troche wkurzające. Nadmiar bejerów czasami zabija :killer:

2011-10-11T20:53:30+01:00

Ale zawsze możesz podsunąć jakiegoś własnego exeka, może akurat coś Ci doradzimy, wytkniemy błędy, itp....

@exolon
A to niby dlaczego ? Dziadek chciał pokazać że też potrafi, i przy okazji dodał reklamę TC do "własnego wyrobu"
Jego exek, jego sprawa, czyż nie ?

2011-10-11T20:56:06+01:00

DziadekUK wrote:Nie. Moje EXE są głównie dla mnie. Umieszczając pierwszą Giana Sisters chciałem pokazać, że można zrobić podobną robotę samemu na swoje własne potrzeby i byś samemu sobie programistą, testerem, ikonmakerem czy kim tam jeszcze można być przy tworzeniu tego typu rzeczy.

No to sam się DziadekUK kieruje na The Company? :-E

2011-10-11T21:19:17+01:00

exolon wrote:Ale z tym linkiem do thecompany po wyjściu z programu to przesadziłeś. Po którymś uruchomieniu to może być troche wkurzające. Nadmiar bejerów czasami zabija

Przesadzone, czy nie, jest i już. TheCompany mnie zainspirowało i dlatego dodałem na wyjściu otwarcie przeglądarki ze stronką TC. W moich prywatnych EXE nie ma tego, bo jest to denerwujące, przyznaję. W sumie to może i masz rację, że jest to niepotrzebne. I tak nikt kto nie zna TC nie widział na oczy mojego "produktu". W UFO Enemy Unknown tego nie będzie, no worries.

Return to WinUAE