Polski

Najnowsze WinUae i niemożność odczyty wielu dyskietek.

Jeśli masz problem z instalacją oprogramowania nie wiesz jak ustawić poprawnie emulator WinUAE - ten dział jest dla Ciebie.
ihtius Witam
Niedawno ściągnąłem sobie najnowszą wersje Winuae myśląc, że jest bardziej stabilna i niezawodna od poprzedniczek. Lecz niestety napotkałem problemy przy odczycie dyskietek szczególnie z amigowymi grami. Problem polega na tym, że nie chce odczytywać prawidłowo dyskietek kiedy chce odpalić gry bezpośrednio z nich nie korzystając z Amiga OS i w niektórych przypadkach wyglada to tak:
- wogóle nie widzi dyskietki bo nie chce nawet zacząć jej wczytywać
- widzi dyskietkę i zaczyna ja wczytywać, ale po chwili oznajmia komunikatami, ze dyskietka jest "corrupted" albo"not a dos disk" mimo, że testuje je pod wersją znacznie starszę tzn. winuiae 2.0.1 i w większości przypadków śmigają te gry dobrze.

Co jest grane zatem. Może nie powinno się instalować winuae na istniejąca wersje starszą tylko wykonać instalację na czysto. Chociaż tutaj miałbym spory problem bo posiadam dużą ilość plików z konfiguracjami i dyskami z systemami więc bałbym się że coś przez przypadek bym usunął.

Dziękuje za pomoc.
Page 1 of 1 1 https://forum.thecompany.pl/winuae/najnowsze-winuae-niemoznosc-odczyty-wielu-dyskietek-t1334.html
2011-08-01T20:03:55+01:00
Witam
Niedawno ściągnąłem sobie najnowszą wersje Winuae myśląc, że jest bardziej stabilna i niezawodna od poprzedniczek. Lecz niestety napotkałem problemy przy odczycie dyskietek szczególnie z amigowymi grami. Problem polega na tym, że nie chce odczytywać prawidłowo dyskietek kiedy chce odpalić gry bezpośrednio z nich nie korzystając z Amiga OS i w niektórych przypadkach wyglada to tak:
- wogóle nie widzi dyskietki bo nie chce nawet zacząć jej wczytywać
- widzi dyskietkę i zaczyna ja wczytywać, ale po chwili oznajmia komunikatami, ze dyskietka jest "corrupted" albo"not a dos disk" mimo, że testuje je pod wersją znacznie starszę tzn. winuiae 2.0.1 i w większości przypadków śmigają te gry dobrze.

Co jest grane zatem. Może nie powinno się instalować winuae na istniejąca wersje starszą tylko wykonać instalację na czysto. Chociaż tutaj miałbym spory problem bo posiadam dużą ilość plików z konfiguracjami i dyskami z systemami więc bałbym się że coś przez przypadek bym usunął.

Dziękuje za pomoc.

2011-08-01T22:47:18+01:00

Re: Najnowsze WinUae i niemożność odczyty wielu dyskietek.

A jak masz poukładane te adfy ? Są one spakowane?
Co do nowszej wersji WinUAE - spokojnie można podmienić tylko plik exe i nie powinno się nic pluć.

2011-08-02T15:41:10+01:00

Ja nie potwierdzam abym miał w najnowszej wersji jakieś problemy z adfami. Może dołącz do posta jakiś przykładowy adf z ktorym masz problem. Może to jakiś uszkodzony NONDOS. A poza tym podejrzewam, że chcesz adfy użyć tylko do zgrania z nich czegoś na podmontowany twardy dysk. Bo granie z adfów średnio ma sens przy dostępności większosci z popularnych gier w wersjach WHDLoad. Chyba, że to właśnie NONDOS z gry, do której nie ukazał się slave albo nie da się jej zmusić do działania z twardego dysku pod Classic WB lub innym systemem, nawet "gołym" WB albo są to adfy z WB, z które musisz "wkładać" do stacji aby zainstalować system. Tak - wiem, że jest opcja Turbo lub 800%, ale to ona właśnie często z tego co widziałem może powodować błędy przy odczycie lub zapisie na adfa.

2011-08-02T20:27:21+01:00

To są wersje gier niespakowane do żadnego raru czy zipa tylko w formacie dms. Ściągnołem paczkę polskich gier ze strony chomikuj.pl i większość z nich pod najnowsza wersją WInUAe się wykrzacza. Chociaż z niektórymi rzeczywiście coś jest nie tak nawet pod starsza wersja winuae 2.0.1. Może zostały te obrazy zrobione z uszkodzonych wersji dyskietek.
Podaje linka:
http://chomikuj.pl/scorp12345/emulatory ... +po+polsku

Zaraz jeszcze raz spróbuje odpalić niektóre z tych gier i napisze jakie nie działają.

-- 02 Sie 2011, 21:09 --

Co do opcji turbo to podchodzę ostrożnie bo ze swojego doświadczenia wiem, że w wielu przypadkach powoduje ona błędy w działaniu emulacji.
Co do grania z adfów to powiem, że lubię ten dźwięk wczytywania się dyskietek i samą świadomość że odczytuje się z dyskietki (sorry emulacji dyskietki, ale zawsze to coś:) dlatego, że łatwiej jest mi jest się wczuć w te stare i fajne klimaty bo nie mam miejsca w pokoju na drugi komputer :( , gdyż mieszkam we wspaniałym tworze PRLowskich inzynierów zwanym Blokiem :haha:

-- 02 Sie 2011, 21:15 --

Przykładowo gra Ubek, oto efekty po włożeniu dyskietki już niemalże po ułamku sekundy działania emulatora:
Image

-- 02 Sie 2011, 21:23 --

Myślę, ze problem leży po mojej stronie tzn mojego systemu ponieważ mam kilka wersji winuae i chyba one się gryzą. Ponieważ pod jedną wrzucam dyskietkę z gra np. vida a emulator ciągłe wczytuje mi ubeka, dziwne co ?
Po uruchomieniu emulatora w zakładce ustawiam "Reset do defaults", więc wszystko powinno działać prawidłowo ?

-- 02 Sie 2011, 21:27 --

Gra skarbnik wczytuje sie do tego momentu i staje:

Image

2011-08-02T20:39:31+01:00

Sprawdź na obrazach np. z planetemu.net

2011-08-02T20:40:43+01:00

Pod winUae 2.0.1 które oczywiście mam zainstalowane w nowym folderze te gry wczytują się normalnie. Kilka razy w tygodniu uruchamiam skanowanie rejestru dokładne Registry Mechaniciem więc wszystko powinno śmigać a tatk nie jest co widać na przykładzie Winuae, a może to jest tego przyczyna właśnie te skanowanie ? :-)

2011-08-02T20:51:24+01:00

Dziwna sprawa, bo ja zwykle ściągam w zipie WinUAE, nie instalując go, ponieważ i tak mam skrót do najnowszej wersji na Pulpicie, a tak to odpalam z pod Total Commandera. Plik winuae.exe to u mnie najnowszy WinUAE, a inne wersje mają dopisek na przykład 20 czy 16 albo nawet 11. Mimo iż używam systemu Windows 7 z wyłączonym UAC to nie stwierdzilem problemów. Nie ma co się Tobie "gryźć" WinUAE, bo WinUAE to pojedynczy plik exe, a czasami tylko potrzebuje dllki zlib przy spakowanych obrazach dyskietek, nie licze też configów *.uae. A błąd taki jak pokazujesz to jakby fizycznie uszkodzony obraz albo czasem jakiś wirus w nim. Jednak dziwne, że inna wersja odczytuje jak należy. Bo jeżeli chodzi o próbę odczytu to UAC nie przeszkadza, może mieć jedynie snaczenie - jeżeli masz je włączone - przy próbie zapisu na obrazie. Ale po nazwie użytkownika z chomikuj sądze iż był on na naszym forum (to pewnie słynny troll s.) i te gry są dostępne również u nas. Niestety nie mam dostatecznej ilości MB na chomiku, nie zamierzam im płacić, a pobieranie przez konto w EasyFiles.pl aktualnie z chomikuj.pl nie działa. Wrzuciłem jednak tę wersję - u mnie z adfów działa. Ale gra ma instalator na dysku, chociaż jej nie instalowałem. A poza tym nie wiem czy charakterystycznie dla gier od TSS nie posiada ona jakiegoś niewidocznego zabezpieczenia przed używaniem przez osoby nie posiadające oeyginalnej instrukcji, w której ten specjalny "myk" były opisany (jak na przykład w przypadku gry "Kości zostały rzucone").

2011-08-02T20:53:53+01:00

Sprawdziłem na przykładzie Ubeka ściągniętego z planetemu.net, oczywiście w formacie adf i wszystko śmiga że aż miło :) Może najnowsze winuae ma problemu z obrazami dyskietek w formacie dms, może zostały nagrane w jakiś specyficzny sposób, błędnie ? i dlatego moja wersja winuae sobie z tym nie radzi, coś zdaje mi się że nie rozstrzygniemy tego problemu do końca.

2011-08-02T20:55:00+01:00

A możliwe, że z dms może mieć problem.
Najłatwiej byś to sprawdził konwertując DMS do formatu ADF programem ADFOpus.
http://adfopus.sourceforge.net/
Jeżeli dyskietka odczyta się normalnie - WinUAE może mieć problem z DMS.
Jak będzie sypać błędami - winny obraz dyskietki

2011-08-02T21:40:24+01:00

Spoko rozumiem Olesio. Ja w swoim użytkowaniu peceta miałem takie dziwne problemu z komputerem ze nawet byście nie uwierzyli np. procesor który nie chciał nagle pracować na swojej szynie, ale jak zmniejszyłem o dwa MHze to już chciał :)
Sprawdze Anthrox bo ostatnio ściagałem adfopus tak z czystej ciekawości i widze że teraz sie do czegoś przyda :-)

-- 02 Sie 2011, 22:19 --

Sprawdziłem olesio twoja wersje i dział jak należy więc problem tkwi w tych obrazach dms'owych.

-- 02 Sie 2011, 22:30 --

Trochę dziwne ale wrzuciłem inna wersje pliku CAPSImg.dll tzn. 4.0.0.1 do winuae i ubek w dms'ie poszedł normalnie. Co do adfopusa ma ktoś instrukcje obsługi po naszemu jak przerobić adf na dms bo nie czaje jak to zrobić.

-- 02 Sie 2011, 22:40 --

Niby to zrobiłem ale nie mogę zrobić aby obraz był botujacy.

2011-08-02T21:54:19+01:00

CAPSImg.dll jest dla plików IPF, chociaż jakaś tam drobna szansa jest, że mógł powodować gryzienie się WinUAE

Return to WinUAE