Prawa autorskie z perspektywy użytkownika
Oczywiście ścigany nie jest on, a MY przez czasami wątpliwej zdrowotności umysłowej osób.
Re: Prawa autorskie z perspektywy użytkownika
Pytanie laika; kto ma prawa do gier od firm, które już nie istnieją? Np Sensible Software. Tak czy siak, w stare gry nie ma bata by zagrać legalnie, bo musisz mieć konsolę/komputer z tamtych czasów plus gry.
Nabywasz na ebay'u? Błąd, bo nie wspierasz twórcy tylko kolesia, który to sprzedaje. Ściągasz emlator/gry też be. Także wychodzi na to, że nie ma opcji by grać w stare tytuły/konsole bo nikt ich już więcej nie produkuje.
Nabywasz na ebay'u? Błąd, bo nie wspierasz twórcy tylko kolesia, który to sprzedaje. Ściągasz emlator/gry też be. Także wychodzi na to, że nie ma opcji by grać w stare tytuły/konsole bo nikt ich już więcej nie produkuje.
Jedyne legalne gry amigowe na świecie istnieją tylko na ppa.pl 

Ups zapomniałem o tym temacie czyli wszystko jasne.
O ile się orientuje to prawa do gier firm które nie istnieją gdyż zostały wykupione/przejęte ma firma, która wykupiła firmę macierzystą. np. obecna Atari posiada wszystkie prawa do tytułów wydanych przez Infogrames.[Jakby kto nie wiedział to Infogrames przejęło Atari - dop. esial]
Nie wiem jak sprawa wygląda gdy powodem rozwiązania firmy jest jej bankructwo, ale wydaje mi się że wtedy wszystkie prawa do gier ma ESA.
Nie wiem jak sprawa wygląda gdy powodem rozwiązania firmy jest jej bankructwo, ale wydaje mi się że wtedy wszystkie prawa do gier ma ESA.
a tutaj typowy przyklad administratora z PPA

od 1:18, zmierzyć się z Benedyktem to musiał być prawdziwy zaszczyt.

Duszę, to miała moja pierwsza dziewczyna.
O, widzę że dzielimy tę samą pasję. W jaki sposób zazwyczaj pozbywasz się ciała? Beczki z kwasem już mi się skończyły. :(bebokus wrote:Duszę, to miała moja pierwsza dziewczyna.
Ciało zostawiam, duszę pożeram. Ciała ogólnie nie są smaczne.
A oto dlaczego warto ściągać piraty, zamiast kupować płytki na straganie u Ruska
Tak, to jest oficjalna reklama.
I coś na temat ale z brytyjskim jajem:
![Diabełek ]:->](https://forum.thecompany.pl/images/smilies/diabelek.gif)
Tak, to jest oficjalna reklama.
I coś na temat ale z brytyjskim jajem:
No to uważajcie panowie TCowcy bo jak was Benek wymłóci to za dużo z was nie zostanie 

A Ciebie zamkną za współudział 

Zauważyłem, że na TC jest kilka grup, którzy różnie reagują na tę sprawę:
I
II
III
I
Ukryta treść:
II
Ukryta treść:
III
Ukryta treść:
Stary temat ale dosc ciekawy. Niestety nie mam w tej chwili pod reka linkow, ale czy nie bylo tak, ze w Polsce przez pewien czas prawo autorskie nie zabranialo kopiowania i odsprzedawania gier komputerowych? Jesli tak, to raczej gry takie stare jak Franko nie powinny byc nim objete?
Druga sprawa ze nie rozumiem o co ta awantura, Franko jest tak slaba gra ze nie widze powodu zeby tracic miejsce i nerwy na nia i trzymac ja na serwerze.
Druga sprawa ze nie rozumiem o co ta awantura, Franko jest tak slaba gra ze nie widze powodu zeby tracic miejsce i nerwy na nia i trzymac ja na serwerze.
Prawo autorskie kiedyś nie istniało, więc wtedy "nie zabraniało" kopiowania 
Ale nic mi nie wiadomo o tym żeby odsprzedawanie było nielegalne, od kiedy niby?

Ale nic mi nie wiadomo o tym żeby odsprzedawanie było nielegalne, od kiedy niby?
Sprawa jest taka, że znając księcia Dziubałtowskiego (i nie tylko jego to się tyczy), to sprawa jest taka, że wystarczy RAZ ustąpić, a potem będzie tak długo drążył, aż wszystkie exeki znikną, a najlepiej cała strona. Wracając do Franko - w skrócie Cię poinformuję, że autor gry nie miał nic przeciwko, żeby exek nadal był na stronie. Bena raczej bolało, że w exeku jest wersja uncensored, którą RZEKOMO załatwił na wyłączność dla PPA, a ja tylko pokazałem, że jest w błędzie. 

Shoonay wrote:(...)
Przejezyczenie, chodzilo mi o sprzedawanie spiraconych kopi gier

No jak jakimś cudem wprowadzą/podpiszą ACTA to w końcu chyba jedyną stroną w sieci zostanie PPA, jedyni sprawiedliwi i legalni.