Polski

Program do odświeżenia listy urządzeń

Jeśli masz problem z instalacją oprogramowania nie wiesz jak ustawić poprawnie emulator WinUAE - ten dział jest dla Ciebie.
Anthrox Czy zna ktoś program/polecenie, którym mógłbym mogłbym odświeżać ręcznie zawartość dysku(ów) / sprawdzał czy podłączone zostały nowe urządzenia?
Chodzi mi o takie coś, żebym nie musiał wciskać Workbench -> Update ;)
Page 1 of 1 1 https://forum.thecompany.pl/winuae/program-odswiezenia-listy-urzadzen-t3066.html
2013-11-14T05:15:54+01:00
Czy zna ktoś program/polecenie, którym mógłbym mogłbym odświeżać ręcznie zawartość dysku(ów) / sprawdzał czy podłączone zostały nowe urządzenia?
Chodzi mi o takie coś, żebym nie musiał wciskać Workbench -> Update ;)

2013-11-14T05:43:08+01:00

Re: Program do odświeżenia listy urządzeń

A może jest jakieś klawiszowe kombo na refresh, wtedy fake key i skrypt z IconX'a w pętli.

2013-11-14T05:53:47+01:00

Też o tym pomyślałem. Jednak nie znalazłem takiego klawisza. Może norbi zarzuci radą. :tuptup1:

2013-11-14T19:10:46+01:00

AutoupdateWB pod WB3.9

Przeciez Amiga sama pokazuje na WB kazde nowe urzadzenie/dysk/partycje jesli wczesniej zostalo uruchomiona mountlista do niego.

2013-11-14T19:21:03+01:00

Czyli przykładowo mówisz o tym?

Code: Select all

;BEGIN CD-ROM & CD-RW
C:Version >NIL: uaescsi.device
If NOT WARN
   Run >NIL: C:Mount >NIL: DEVS:DOSDrivers/CD0
   Run >NIL: C:Mount >NIL: DEVS:DOSDrivers/CD1
EndIf
;END CD-ROM

Upewniam się, bo widzę, że chyba mam tutaj braki ;)

2013-11-14T19:28:38+01:00

Tak wlasnie.
Mozna sobie uruchomic wiele mountlist do roznych urzadzen.
Na WB pojawi sie kazde nowy naped, jesli tylko zostanie rozpoznany.

2013-11-14T19:47:13+01:00

Rozumiem - mi chodziło przede wszystkim o odświeżenie, gdy mam podczepiony katalog, i np. na Windowsie stworzyłem katalog / plik i chce go od razu zobaczyć na Workbenchu. Stąd pomysł odpalenia w tle odpowiedniej komendy.

2013-11-16T01:08:24+01:00

Na Aminecie jest chyba juz wszystko :)

Polecam ReKeyIt to zdefiniowania/przedefiniowania odświeżanie ekranu/okna/katalogu
Tym programem mozna dopasowac sobie skróty klawiaturowe do wszystkich opcji z gornego menu

Mozna tez uzyc programu Meridian, ktory udostepnia obsługę gestów (myszką) pod AmigaOS
Gesty mozna dowolnie zdefiniowac

2013-11-16T18:45:39+01:00

Dzięki norbi - sprawdzę zwłaszcza AutoUpdate ;)

2013-11-17T21:20:37+01:00

Dam Ci aktualny przykład norbi, a testowane programy jeszcze mi nie pomogły go rozwiązać.

Odpalam WinUAE z opcją: Add PC drives at startup
Podczas pracy Workbencha włączam dysk-magazyn SATA i Workbench go nie widzi - muszę resetować emulator.
Nie sprawdzałem jak jest w przypadku pendrive'a - ale raczej tak samo.
Potrzebuję więc program, który co pewien czas sprawdzi, czy takie urządzenie nie zostało podłączone/odłączone.
W moim przypadku odświeżać muszę unity od uae.device jeśli się nie mylę.

Póki co próbowałem użyć AutoMountera, ale chyba go źle używam, bo nie działa.
http://aminet.net/package/disk/misc/AutoMounter

2013-11-18T11:51:44+01:00

Sama nazwa opcji mowi ze montowane beda napedy przy starcie wiec trzeba zrobic reset.

Anthrox chyba nie próbowałeś przenosić ikony dysku SATA na okna Winuae.
Dysk jest wtedy automatycznie montowany. To jest to czego potrzebujesz.

2013-11-18T15:30:30+01:00

norbi wrote:Anthrox chyba nie próbowałeś przenosić ikony dysku SATA na okna Winuae.
Dysk jest wtedy automatycznie montowany. To jest to czego potrzebujesz.

Nie znałem tego, fajna rzecz - warto jednak zwrócić uwagę, że nie podepniemy w ten sposób dwóch pendrive (poprzedni zostanie usunięty).
Idziesz w dobrym kierunku - o coś podobnego mi chodzi, tylko chciałem, aby odbywało się to automatycznie.
Druga sprawa - to odpięcie pendrive - on nadal wisi na Workbenchu - a chciałbym po wyciągnięciu, aby usunął się tak jak wyciągnięcie dyskietki z DF0:

A czy nie da się odpalić Workbencha i mieć pendrive(y) bez przeciągania go za każdym razem?
Próbowałem podłubać w F12 -> CD & Hard drivers, ale po dodaniu katalogu / urządzenia nie pojawia się ono w Workbenchu - potrzebny jest reset. A jak widać po sposobie z przeciągnięciem idzie w magiczny sposób odświeżyć listę urządzeń bez ponownego odpalania systemu.

Chciałbym więc zrobić inaczej:
1) Dodać urządzenia od "C" do "Z" w "CD & Hard drivers"
2) Chciałbym teraz, jeżeli włożę pendrive i zgłosi się jako "F:", aby WinUAE go zobaczył (coś jak automatyczny przeciągnij i upuść)
3) byłoby idealnie, jakby po odłączeniu urządzenia Workbench zachował się tak, jakbym wyciągnął dyskietkę - bo teraz po odłączeniu urządzenia ikonka nadal wisi.

norbi wrote:Sama nazwa opcji mowi ze montowane beda napedy przy starcie wiec trzeba zrobic reset.

Kombinowałem, bo nie rozumiem jak działają te opcje:
Include removable drives
Automount removable drives

Szukam jeszcze od nich dokumentacji, bo mimo, że mam je zaptaszkowane, to pendrive się nie pojawia z automatu :mysli:

2013-11-22T10:43:10+01:00

U mnie pendrive pokazuje sie z automatu. Tak samo znika po jego wyciagnieciu.
Zaznaczone:
Include removable drives
Automount removable drives

2013-11-22T11:53:31+01:00

Dzięki, norbi - chyba już wiem w takim razie jak te opcje działają. :tuptup1:

2013-11-25T18:54:41+01:00

Podmontowanie napedow PC w dowolnym momencie byloby do zrealizowania przez odpowiednia mountliste.
Programami do tworzenia mountlist mozna podgladnac jak Winuae widzi dyski windowsa.
Tylko skąd emulator ma wiedziec ze chodzi nam o dysk C czy D czy E.
Trzeba byloby podac ścieżke dostępu. Ale gdzie to wstawic do mountlisty.

Device = uae.device
Unit = 1
Flags = 0
Surfaces = 15
BlocksPerTrack = 127
Reserved = 2
Interleave = 0
LowCyl = 0
HighCyl = 1
Buffers = 20
BufMemType = 0
DosType = 0x444F5300

2013-11-25T19:50:14+01:00

norbi wrote:Tylko skąd emulator ma wiedziec ze chodzi nam o dysk C czy D czy E.

To raczej ciężko zrobić, bo skoro mountlista bazuje na unicie, bo co komputer, to inny unit będzie - chociaż dysk C na logikę zawsze będzie miał unita 0 czy tam 1.

Który programik ma ten bajer podglądu mountlisty?

2013-11-25T20:25:23+01:00

TSGui ma mozliwosc podgladu mountlisty.
Kilka innych znajdziesz na Aminecie.

Na przyklad mountlista do montowania ADF jako wirtualnych dyskietek ma mozliwosc wpisania sciezki dostepu do konkretnego obrazu.

Gdyby podobnie mozna byloby zrobic w przypadku moutlisty dla dyskow pecetowych, to problem rozwiazalby sie sam :)
Mozna byloby sie popytac autora Winuae czy jest taka mozliwosc, lub czy mogły dodac taka.

Return to WinUAE