Polski

programy domyślne

Jeśli masz problem z instalacją oprogramowania nie wiesz jak ustawić poprawnie emulator WinUAE - ten dział jest dla Ciebie.
Pancio witam
bawie sie workbenchm od jakiegos czasu, i mam problem (a raczej wyzwanie ; )
nie mam pojecia jak ustawic program domyslny dla np plikow MOD. na chlopski rozum:

chce zeby po kliknieciu w okienku na mod odpalal mi sie on w np hippo player. czy jest taka mozliwosc ?
Page 1 of 1 1 https://forum.thecompany.pl/winuae/programy-domyslne-t2383.html
2013-01-04T11:32:00+01:00
witam
bawie sie workbenchm od jakiegos czasu, i mam problem (a raczej wyzwanie ; )
nie mam pojecia jak ustawic program domyslny dla np plikow MOD. na chlopski rozum:

chce zeby po kliknieciu w okienku na mod odpalal mi sie on w np hippo player. czy jest taka mozliwosc ?

2013-01-04T14:18:55+01:00

Re: programy domyślne

Ja znam taką metodę:
2. How do I change the default tool for all files of a specific type?

This is slightly more complicated, you can assign a default icon file in the ENV: or ENVARC: so that files with no icon will get a default icon and a default tool.
You will need to change this in RAM:Env or Sys:Prefs/Env-Archive to locate and change the icon file.

http://www.pcguru.plus.com/uae_wb_faq.html

Aczkolwiek ktoś inny zna pewnie prostszą.

2013-01-04T19:13:56+01:00

przypisalem do default ikonki MOD program hippoplayer
no i fakt, odpala sie po wcisnieciu na MODa ale tylko sie odpala, nie odtwarza pliku. musze otworzyc recznie w programie :/

2013-01-04T19:34:39+01:00

Rozmawiałem z esialem i mówił, że moja metoda jest przestarzała, są odpowiednie programy, ale coś nie napisał postu. Dałem cynk ekspertowi, żeby się wypowiedział w tym temacie :tuptup1:

2013-01-04T19:35:08+01:00

Pancio wrote:przypisalem do default ikonki MOD program hippoplayer
no i fakt, odpala sie po wcisnieciu na MODa ale tylko sie odpala, nie odtwarza pliku. musze otworzyc recznie w programie :/

Powinno się automagicznie zacząć odtwarzać.

PS. Tak Antek.. zapomniałeś o najważniejszym.. wszystko zależy od wersji systemu.

2013-01-04T19:36:28+01:00

A nie trza Hipciowi tam ustawić w opcjach żeby wiedział że ma odtwarzać?
Na KlasycznymWB mam pod modki przypisanego OrlegoPlejera i po dwukliku od razu gra mjuzak.

2013-01-04T19:43:31+01:00

Shoonay wrote:A nie trza Hipciowi tam ustawić w opcjach żeby wiedział że ma odtwarzać?

esial wrote:HippoPlayer -> [Klikadełko "Pr"]HippoPrefs->[Zakładka]Play-1->Mode... [All on startup].

2013-01-04T19:56:16+01:00

^^ LOL, myślisz po co to wy edytowałem i poprawiłem?! samo się powinno odtworzyć, jak masz wszystko dobrze ustawione.

2013-01-04T20:14:06+01:00

no dobra ustawilem w def_mod.info ze ma odtwarzac hippoplayerem. zmienilem ze odpalac ma z shella i ukrylem pytanie o paramerty i niby dziala.
odpala z katalogu mod i gra, odpalam nastepny i gra. klopot zaczyna sie gdy (podczas uruchomionego playera) postanowie wczytac mod z innego katalogu niz poprzednie, wtedy wywala ze nie moze otworzyc pliku. musze zamkac hippoplayer i kliknac na moda jescze raz i zaczyna grac.
podsumowujac, dalem rade odpalic hippoplayer jako program domyslny, musze jednak kazdorazowo przy zmianie katalogu z MODami wylaczac go. jest to troche wkurwiajace ;)

pomyslalem wiec, ze moze sprawa tkwi w parametrach def_mod.info. zaczalem wiec dlubac w tym, jednak nie wiem z czym to sie je. czy sa jakies domyslne parametry (jakas lista, spis) ktore moge uzyc w tamtym polu ? bo doszedlem do tego ze problem ze zmiana katalogu modow wynika z tego, ze nie ma sprecyzoanej pelnej sciezki o danego pliku np

hippoplayer sys:muza/gry/test.mod

a zamiast tego jest

hippoplayer test.mod

stad prawdopodobnie problem. hippoplayer probuje odczytac plik, ktory dla niego jest nie w tym katalogu co trza.

jak zmusic "command line" do podania pelej sciezki dostepu do danego pliku ???

mam nadzieje ze ktos zrozumial :D

2013-01-05T08:17:21+01:00

Pancio: nie wiem jakiego systemu używasz, ale najlepiej będzie Tobie chyba raczej pobrać system preinstalowany jak ClassicWB w wersji UAE. On ma skojarzony EaglePlayer z plikami .mod jak i wiele innych gotowych skojarzeń. Pliki mod odtwarza od razu i to bez problemów. Ja mam jednak pytanie do znawców Amigi. Bo nie umiem tego zrobić sam za bardzo. A na Aminecie znalazłem tylko program Show, który niby dodaje coś do show.prefs sufix czylii rozszerzenie i ścieżkę do programu, ale nie wiem jak zrobić aby było to obsłużone w systemie. Dlatego pytam. Jak mając ClassicWB Lite albo jakiś "goły" WorkBench 3.1 doinstalować obsługę filetypes? Jakie paczki pobrać albo co trzeba, jeśli oczywiście trzeba, ręcznie skopiować i gdzie albo dopisać? W ClassicWB UAE widzę, że obsługa tych filetypes jest realizowana przez dodatek [?] Scalos. Jednak nie widzę albo źle "pacze" nigdzie odwołań do jego uruchomienia. Jest tylko assign w s-s. A folder WBStartup ma na końcu nazwy dopisane "M" czyli nawet jakby coś w nim było to nie zostanie uruchomione. To z góry dziękuję za wszelkie porady. Wiem, może to lamerskie pytanie, ale co potrafię sam zrobić z systemem WB i przygotować sobie olesio_sys.adf to potrafię, ale w tematykę FileTypes nigdy się nie zagłebiąłem, to też sobie sam poradzić sobie z tym nie moge. Liczę na Wasze podpowiedzi.

EDIT: zakomentowania assigna do scalosa w user-startup nieźle namieszało w systemie i z ikonami i z tapetą, i oczywiście z FileTypes, dwuklik na *.mod już nie działał. Dlatego pytania czym poza Scalosem można obsłużyć FileTypes i jak je edytować? Pozwala na to wprawdzie ten util show z Aminetu, ale tylko dla show.prefs. Poza edycją tego prefsa nie ma nic do jego obsługi.

2013-01-05T10:57:42+01:00

@Pancio: polecam EaglePlayer albo DeliPlayer zamiast Hipcia.
Od siebie powiem że nigdy nie byłem fanem przypisywania ikon pod program, zawsze wolałem najpierw uruchomić program a potem pliki które wiem że są przeznaczone dla niego. ;)

olesio wrote:[...] dodatek [?] Scalos. Jednak nie widzę albo źle "pacze" nigdzie odwołań do jego uruchomienia.
Scalos to zamiennik Workbencha.
Normalnie, i tylko w taki sposób, Workbencha (czyli pulpit) ładujesz komendą LoadWB w startup-sequence, więc Scalos podmienia tę komendę, stąd s-s wygląda podejrzanie zwyczajnie. ;)

http://scalos.noname.fr

2013-01-05T11:00:11+01:00

Jeśli ktoś coś nie wie jak zrobić, polecam zainstalować sobie AmigaSYS4, tam jest wszystko ładnie skonfigurowane.

Anthrox wrote:Ja znam taką metodę:
2. How do I change the default tool for all files of a specific type?

This is slightly more complicated, you can assign a default icon file in the ENV: or ENVARC: so that files with no icon will get a default icon and a default tool.
You will need to change this in RAM:Env or Sys:Prefs/Env-Archive to locate and change the icon file.

http://www.pcguru.plus.com/uae_wb_faq.html

"This is slightly more complicated, you can assign a default icon file in the ENV:Sys or ENVARC:Sys so that files with no icon will get a default icon and a default tool. You will need to change this in RAM:Env/Sys or Sys:Prefs/Env-Archive/Sys to locate and change the icon file." Widać PCguru to jakieś Pecetowe n00by i inne n00by nawet nie sprawdzą i ludzi w błąd wprowadzają.

2013-01-05T12:32:55+01:00

Workbench nie jest dobrym "filemanagerem", dlatego powstaly zamienniki (ScalOS. Opus Directory)

Do sluchanie MOD uzywalem Filemanagera 2.2 :) , albo uzywalem jakiegos playera.

Pancio, jesli bardzo chcesz bawic sie w "ikony" to mozesz przenosic pliki metoda drag and drop do okienka z playerem

2013-01-07T13:39:36+01:00

olesio wrote:Pancio: nie wiem jakiego systemu używasz, ale najlepiej będzie Tobie chyba raczej pobrać system preinstalowany jak ClassicWB w wersji UAE.

uzywalem juz roznych, do tej pory mam amigasysy4, classicwb i amikit. jednak nie ma wiekszej radochy niz zrobic sobie system samemu od nowa, nauczyc sie i pojac jak sie wszystko robi zamiast liczyc na "gotowce" ;)

-- 07 Sty 2013, 13:39 --

Shoonay wrote:@Pancio: polecam EaglePlayer albo DeliPlayer zamiast Hipcia.

a sprawdze ;)

Return to WinUAE