Polski

SnoopDos

Jeśli masz problem z instalacją oprogramowania nie wiesz jak ustawić poprawnie emulator WinUAE - ten dział jest dla Ciebie.
Anthrox Używam z powodzeniem tego programu, jednak jak odpalę np. Bograts nie umiem wymusić zapisywanie logu przez SnoopDos - a z gry nie da się wyjść.
Dochodzę do momentu, który chcę sprawdzić w grze (okazało się, że gra sprawdza istnienie Disk.info), wychodzę z emulatora - niestety snoopdos.log jest czysciutki mimo ustawienia, by program zapisywał wszystko do pliku

Hotkey nie działa (okno się nie pokazuje), a log program tworzy pusty.
Czy u Was panowie log zapisuje się poprawnie?
Page 1 of 1 1 https://forum.thecompany.pl/winuae/snoopdos-t769.html
2010-12-03T17:45:17+01:00
Używam z powodzeniem tego programu, jednak jak odpalę np. Bograts nie umiem wymusić zapisywanie logu przez SnoopDos - a z gry nie da się wyjść.
Dochodzę do momentu, który chcę sprawdzić w grze (okazało się, że gra sprawdza istnienie Disk.info), wychodzę z emulatora - niestety snoopdos.log jest czysciutki mimo ustawienia, by program zapisywał wszystko do pliku

Hotkey nie działa (okno się nie pokazuje), a log program tworzy pusty.
Czy u Was panowie log zapisuje się poprawnie?

2010-12-04T12:10:04+01:00

Re: SnoopDos

Ta gra jest napisana w Amosie wiec przelaczenie miedzy ekranami (np. do Workbencha) wymaga wcisniecia LAMIGA+A
Dziala to tylko do momentu wyboru ANIMACJA / GRA. Potem przelaczenie jest zablokowane.
Przypuszczam ze gra wylacza multitasking i log zapisuje sie do pewnego momentu. Po wykonaniu resetu plik ma wartosc 0 bo nastapil reset w trakcie zapisu. (plik nie zostal zamkniety).
Sprobuj ustawic zapisywanie snoopdos.log na partycji pecetowej, wtedy bedziesz widzial co sie dzieje z plikiem.

Jaki masz problem z tą grą?

Najlepiej byloby zainstalowac gre na HDD. Wtedy latwiej jest znalezc bład.
Ja robie to w taki sposob.
Odpalam emulator euae ma na Systemie Amigowym (Amiga klasyczna, OS4, MOS)
Gre instaluje na emulowanym hdd ktory jest katalogiem na w/w systemie.
Przez uruchomieniem gry na euae uruchamiam snoopdos na SA (system amigowy)
Mimo tego ze gra blokuje multitasking, snoopdos pokazuje jakie pliki sa pobierane i wskazuje błedy jesli jakies są.
Podobnie mozesz zrobic majac tylko Winuae.
Odpalasz na nim euae (czyli emulacja na emulacji), ale mozesz zastosowac moja metode.
Sposob ten dziala na kazdej grze ktora pozwala zainstalowac sie na hdd , ale wylacza multitasking.

2010-12-04T18:38:24+01:00

Aaaa, czyli moim błędem było to, że nie śledziłem co się dzieje z plikiem, tylko resetowałem emulator - zobaczę - bo oczywiście zapisywałem log na dysku-katalogu.

Problem w sumie nie istnieje - po prostu chciałem prześledzić, z jakich plików korzysta - przypadkiem odkryłem, że również sprawdza obecność plików info (w sumie pierwszy raz spotykam się z taką grą, która wymaga ich obecności - inaczej gra nie pozwoli Ci grać dalej po zapisaniu save żądając dyskietki mimo, że assigny są porobione)

Twój pomysł z emulacją emulacji wydaje się bardzo sprytny - obadam na WinUAE - tylko nie jestem pewny czy mi euae odpali na klasycznym Workbenchu ?

2010-12-04T19:47:42+01:00

jest wersja euae dzialajaca na m68k (aminet)

A zaraz sam sprawdze z ciekawosci jak to jest z tym disk.info

2010-12-05T02:17:21+01:00

Rzeczywiście - wcześniej wpisałem "euae" i nie było - z myślnikiem już jest.

Co do disk.info - jeżeli go nie ma gra prosi o wymaganą dyskietkę i zatrzymuje się na tej prośbie...
Oprócz tego musisz mieć -V-.info i -S-.info - bo dzieki disk.info gra "zobaczy" zassignowaną dyskietkę, ale podczas gry jak zapiszesz save (spacją) gra będzie prosić o dyskietke numer 2. Dopiero jak masz komplet info gra działa poprawnie ;)

Ta gra to raczej wyjątek na te info - zazwyczaj gry mają problemy jak w C brakuje jakiś plików, ale info olewają całkowicie.

2010-12-05T18:55:33+01:00

probowalem kilka wersji gry ale kazda wiesza sie po zainstalowaniu na hdd (po wyborze ANIMACJA/GRA).
mozesz podeslac swoja wersje z konfigiem do emulatora ?

2010-12-05T23:16:11+01:00

Tzn zawiesza Ci się z prośbą o dyskietke nr 2?
Assigny zrobiłeś?
Nie ma problemu - wrzucę Ci - najlepiej jakbyś na GG zagadał :)

Return to WinUAE