Polski

WHDLoad.prefs problem

Jeśli masz problem z instalacją oprogramowania nie wiesz jak ustawić poprawnie emulator WinUAE - ten dział jest dla Ciebie.
Pancio witam
znalazlem w katalogu S: plik WHDLoad.prefs a w nim ciekawa (wrecz niezbedna co sie okazalo) funkcje. mianowicie moznosc ustawienia whdload na starcie gry tak, aby wylaczal nam JIT i zwalnial procesor do kompatybilnej predkosci w winuae a po wyjsciu z gry z powrotem ustawial predkosc procesora na max i wlaczal JIT.

no wiec odhaczylem w WHDLoad.prefs linijki:

ExecuteStartup=Execute S:WHDLoad-Startup ;command to execute on WHDLoad startup
ExecuteCleanup=Execute S:WHDLoad-Cleanup ;command to execute on WHDLoad exit

poczym podlubalem w whdload-startup i cleanup i tam ohaczylem tez co trzeba (wszystko to orginalne przyklady od whdload team). no i niestety po starcie wywala blad:

Image

ktos bawil sie preferencjami whdload i doprowadzil to szczesliwie do dzialania ? jesli tak to prosze o info.
Page 1 of 1 1 https://forum.thecompany.pl/winuae/whdload-prefs-problem-t2404.html
2013-01-13T14:37:19+01:00
witam
znalazlem w katalogu S: plik WHDLoad.prefs a w nim ciekawa (wrecz niezbedna co sie okazalo) funkcje. mianowicie moznosc ustawienia whdload na starcie gry tak, aby wylaczal nam JIT i zwalnial procesor do kompatybilnej predkosci w winuae a po wyjsciu z gry z powrotem ustawial predkosc procesora na max i wlaczal JIT.

no wiec odhaczylem w WHDLoad.prefs linijki:

ExecuteStartup=Execute S:WHDLoad-Startup ;command to execute on WHDLoad startup
ExecuteCleanup=Execute S:WHDLoad-Cleanup ;command to execute on WHDLoad exit

poczym podlubalem w whdload-startup i cleanup i tam ohaczylem tez co trzeba (wszystko to orginalne przyklady od whdload team). no i niestety po starcie wywala blad:

Image

ktos bawil sie preferencjami whdload i doprowadzil to szczesliwie do dzialania ? jesli tak to prosze o info.

2013-01-13T15:50:05+01:00

Re: WHDLoad.prefs problem

Zabrakło najważniejszej informacji od Ciebie. Mianowicie podania poleceń, jakie wpisujesz do swojego prefs'a. Polecam wrzucić do C: program uae-configuration dostarczany wraz z WinUAE w podkatalogu Amiga Programs. I konieczne jest podanie cachesize, przy właczaniu i wyłączaniu chyba też. Można podać mniej MB niż 8, ale koniecznie coś podać, bo z moich testów wynika, że inaczej JIT się nie zaznaczy. Sposób ten tylko, że z wyłączeniem JIT pokazał mi kiedyś Antek, ale poprzez startup-sequence, bo koniecznie było wyłączenie JIT w exeku z kompilacją Street Fighterów. Konkretnie dla jedynki.

Code: Select all

ExecuteStartup=uae-configuration cpu_speed max cachesize 8
ExecuteCleanup=uae-configuration cpu_speed real cachesize 0

2013-01-13T16:03:07+01:00

:D wiedzialem ze czegos brakuje ;) szukalem tego nawet na aminecie, hehe
wielkie dzieki olesio

ps
skrobnij na gg mam cos dla ciebie przecie ;)

2013-01-13T17:04:13+01:00

A tak mnie na GG podpytywałeś - mogłeś napisać Pancio, że temat na forum założyłeś.
Cachesize 0 -> JIT wyłączony
Cachesize 8192 -> JIT włączony (maksymalny przydział pamięci - 8MB)

2013-01-15T16:41:54+01:00

no ladnie mi wylacza jit i przelacza procesor z fastest possible na approxi.. a500/1200 speed.
a mozna dodac do tego zeby jeszcze zmiejszalo predkosc a500/a1200 do np -70% a po wylaczeniu gry dawalo na max.

teraz jak odpalam gre i chodzi za szybko to zmiejszam sobie procesor do -70%, ale po wylaczeniu gry zamiast dac mi na max ustawia (owszem) procesor na fastest possible ale tez sotaje -70%. cos ktos wie ? ;) mam nadzieje ze jasno napisalem, hehe

-- 15 Sty 2013, 16:41 --

niwazne ;) po co ja wogole pytam

cpu_throttle=

Return to WinUAE