Polski

Jump! Nowa zręcznościówka na Ami

ccwrc
piotrekw wrote: Na dzień dzisiejszy tego nie rozumiesz (albo rozumiesz, tylko sfrajerowałeś się podobnym zakupem i tak to tłumaczysz)
piotrekw wrote: Jestem zagorzałym fanem Amigi i mam kilku znajomych

Spoko, dziękuję za opinię, zawsze lubię wiedzieć co sądzi "druga strona" :).
Page 2 of 2 2 https://forum.thecompany.pl/zapowiedzi/jump-nowa-zrecznosciowka-ami-t6780.html
2021-12-09T23:20:34+01:00

Re: Jump! Nowa zręcznościówka na Ami

piotrekw wrote: Na dzień dzisiejszy tego nie rozumiesz (albo rozumiesz, tylko sfrajerowałeś się podobnym zakupem i tak to tłumaczysz)
piotrekw wrote: Jestem zagorzałym fanem Amigi i mam kilku znajomych

Spoko, dziękuję za opinię, zawsze lubię wiedzieć co sądzi "druga strona" :).

2021-12-09T23:31:12+01:00

ccwrc wrote:Spoko, dziękuję za opinię, zawsze lubię wiedzieć co sądzi "druga strona" :).

Żeby nie było, nie mam w zamyślę Cię obrazić, ani nic z tych rzeczy, widocznie mamy inne podejście do rynku gier na platformy retro, ale to raczej nie powód do docinek i prowokacji.

2021-12-10T00:18:19+01:00

ccwrc wrote:O co dyskusja? Takie pozycje (na różne martwe platformy) przeznaczone są tylko i wyłącznie dla kolekcjonerów. Ci, którzy nie kupują korzystają z wersji freeware (np. na emulatorze dla małego atari) a ci którzy kupują są świadomi, że 200zł to grosze uwzględniając koszt produkcji, prawa autorskie (+ ew. konwersja), podatki, koszt magazynowania i ew. strat, koszt prowadzenia działalności gospodarczej i... To co najważniejsze na tym rynku: BARDZO MAŁA ILOŚĆ SPRZEDANYCH SZTUK.

Zdziwienie? Niestety im mniejsza ilość sprzedanych egzemplarzy tym koszt jest wyższy. Za pewne rzeczy koszt jest stały liczony w setkach lub tysiącach.
Samo trywialne opakowanie to koszt niby niski. Pod warunkiem, że zamówi się ich min. 500 sztuk ;)

Podzielam zdanie @piotrekw.
Logiczne dla mnie było dotychczas, że produkcje na martwą platformę, która obecnie żyje wyłącznie z powodu sentymentu obecnej generacji "boomerów" tworzone winny być bardziej w kulcie "demosceny", gdzie ktoś mając sporo wolnego czasu zdecydował się dla frajdy pokodzić czy też z chęci udowodnienia czegoś światu, a nie z myślą o potencjalnym zysku. Zysk w tym przypadku powinien mieć drugorzędne, wręcz trzeciorzędne znaczenie i powinien być traktowany jako efekt uboczny, a nie główny cel w tym przypadku.

Nieporozumieniem dla mnie jest tworzenie gry na martwą platformę, mając jako główny powód realizacji zysk, a nie zwykłą frajdę.
Jedyny logiczny powód jaki widzę, że "producent" zdecydował się podjęcia stworzenia gry na martwą platformę dla zysku jest próba żerowania na sentymencie - tak samo jak żerują obecne cwaniaczki, które skupiły Amigi i resztę stuffu z rynku wtórnego, a teraz wystawiają po cenie z księżyca licząc, że znajdzie się pasjonata i mamy efekt kuli śnieżnej, gdzie za moment za Amigę 1200 w dobrym stanie trzeba będzie uiścić kwotę 12 tys. PLN.
Żerowanie o tyle ułatwione, bo na martwej platformie "producent" dostaje fory, ponieważ jest mniej amatorów pchających się do zabawy w robieniu gierek i nawet największy gniot ma szansę zaistnieć.
W zalewie gier indie na obecne platformy, omawiany tytuł zbyty zostałby lekceważącym prychnięciem, a po spojrzeniu na wycenę produkcji - nastąpiłaby refleksja, czy "producent" nie zamienił głowy z dup...

ccwrc wrote:Edit: cofam część tego co napisałem. Yoomp! (to oryginalny atarowski tytuł) na Amigę to nie konwersja, to całkowicie nowa produkcja z genialną muzyką idealnie oddającą teledyskowy klimat gry.

:jezu:

2021-12-19T22:02:07+01:00

Dalej twierdzę, że znajdą się osoby, które to kupią i zarobią za jakiś czas i niekoniecznie będą to Janusze, ale osoby, które jednak znalazły w tej grze to coś :D A wiadomo podaż mała, to popyt będzie większy za jakieś kilkanaście lat. O ile jeszcze będziemy żyli i mieli za co kupić tą grę :hee:

2021-12-19T23:22:53+01:00

To wiadomo że znajdzie się zawsze jakaś osoba co kupi, gdyby nikt nie kupował to by gra
1. Nie powstała
2. Była by za FREE

I tak zapewne za jakiś czas może gdzieś na torkach będzie się walać :P

2021-12-19T23:33:14+01:00

Zawsze się znajdzie ktoś taki, kto chce wersję pudełkową, z dyskietkami i drukowaną instrukcją, aby sobie to ładne pudełeczko na półce postawić ;)

2021-12-20T13:05:41+01:00

xandra wrote:Zawsze się znajdzie ktoś taki, kto chce wersję pudełkową, z dyskietkami i drukowaną instrukcją, aby sobie to ładne pudełeczko na półce postawić ;)

I po co to? Nostalgia to choroba jest i tyle. :foch1:
A w tym przypadku to nostalgia udawana.
Zamiast aspiryny - koperek. :hmm:

2021-12-20T13:45:39+01:00

W ofercie gry doszła wersja cyfrowa za jedyne 109 złociszy, chyba małe zainteresowanie pudełkową :D

orhom wrote:A w tym przypadku to nostalgia udawana.

To częsty przypadek, sporo osób ma bogate kolekcje gier i sprzętów które tylko zajmują miejsce i zbierają kurz na pułkach latami.

2022-05-11T07:12:03+01:00

Pojawiła się wersja demo: http://www.amigajump.com/jump_demo.zip Wymagania A1200 + 4MB FAST.

Return to Zapowiedzi