Polski

Jump! Nowa zręcznościówka na Ami

piotrekw Nowa gierka 3D na Amigę. Wszystko fajnie bo od ludzi którzy mają Amigowe korzenie (między innymi XTD), tylko cena to chyba żart.
Taka gra może wyjść za darmo, ewentualnie za symboliczne 10-20zł ale nie 180zł + wysyłka...
Takie moje zdanie, chętni fanatycy pewnie się znajdą ;p
http://www.amigajump.com/pl.php
Page 1 of 2 2 https://forum.thecompany.pl/zapowiedzi/jump-nowa-zrecznosciowka-ami-t6780.html
2021-11-24T21:15:06+01:00
Nowa gierka 3D na Amigę. Wszystko fajnie bo od ludzi którzy mają Amigowe korzenie (między innymi XTD), tylko cena to chyba żart.
Taka gra może wyjść za darmo, ewentualnie za symboliczne 10-20zł ale nie 180zł + wysyłka...
Takie moje zdanie, chętni fanatycy pewnie się znajdą ;p
http://www.amigajump.com/pl.php

2021-11-24T22:23:31+01:00

Re: Jump! Nowa zręcznościówka na Ami

Cena faktycznie zaporowa, ale na filmiku wygląda bez błędnie :-)
Gadźet niespodziankę.

Jestem ciekaw co to za gadżet, może sam gadżet został wyceniony na 100 zeta :D

2021-11-24T23:23:11+01:00

chrumcio wrote:Jestem ciekaw co to za gadżet, może sam gadżet został wyceniony na 100 zeta

gadżet to pewnie paragon na pamiątkę :D

2021-11-25T00:41:38+01:00

Ze Skaut Kwatermaster też były przymiarki, żeby zrobić re-edycję za nawet większe pieniądze:
zapowiedzi/reedycja-skaut-kwatermaster-kosmiczne-pieniadze-t6517.html#p76803

Myślę, że autor(rzy) zakładają, że kupi podobna ilość osób niezależnie od kwoty, więc i podali cenę jak z dystrybucji na konsole.
Niestety to co widzę na zaprezentowanym zwiastunie nie skłania mnie do wydania takich sum pieniędzy.
To warte góra Chrobrego :mrgreen:

2021-11-25T09:38:26+01:00

Cena wersji pudełkowej wynosi 179 zł cena faktycznie zaporowa , gra taka sobie , granie na jakąś małą chwilę :-E może :-)

2021-11-25T18:23:46+01:00

poza tym to jest klon gry z Atari i C-64, które są dostępne za darmo w necie ;)
https://www.youtube.com/watch?v=z3T3389PY8c

grywalność pewnie podobna ;) , szkoda przepłacać

2021-11-26T18:02:59+01:00

Ja rozumiem że dobra grafa i muza XTD, no ale kogoś tu pomerdało z ceną :-|

2021-11-27T04:22:59+01:00

Z takimi kwotami mogliby pozywać tych, którzy ich pozycję spiracili, jakie ponieśli wymierne straty.
Oczywiście trzeba to jeszcze móc udowodnić w sądzie, a to nie taka prosta sprawa.

2021-11-27T13:15:08+01:00

Amigowcy zrobili coś co trochę przypomina grę.
Owa gra jak zwykle jest klonem innej gry.
Płać im za to rubinami.

2021-11-27T17:22:16+01:00

Rekkimaru wrote:Amigowcy zrobili coś co trochę przypomina grę.
Owa gra jak zwykle jest klonem innej gry.
Płać im za to rubinami.

:jezu:
W punkt!

2021-11-29T22:14:37+01:00

Dobrze, że ludzie coś dla innych amigowców robią. Może się parę osób skusi kolekcjonerów, itp. Albo po prostu ot tak z sympatii dla Amigi i by mieć boxa ;)

2021-12-02T22:59:54+01:00

santa13 wrote:Dobrze, że ludzie coś dla innych amigowców robią. Może się parę osób skusi kolekcjonerów, itp. Albo po prostu ot tak z sympatii dla Amigi i by mieć boxa ;)

:huh: Nie za tą cenę.
Gry na pc AAA można kupić poniżej stówy.
A taki Tormentum nowy kosztował 30 zł , na przykład.

2021-12-03T10:43:11+01:00

santa13 wrote:Albo po prostu ot tak z sympatii dla Amigi
z sympatii do amigi to taką grę można wydać za darmo, a cena 200zł to po prostu szukanie jeleni :P

2021-12-06T23:19:35+01:00

Może autorów zainspirował sukces gry "Szalter"?
Pamięta ktoś?

2021-12-07T10:08:24+01:00

Anthrox wrote:Może autorów zainspirował sukces gry "Szalter"?
Pamięta ktoś?

Tyle że Szalter jest na licencji freeware, i szczerze to nie słyszałem wcześniej o nim, więc chyba jakimś wybitnym sukcesem nie był. Niestety widać, że autorzy gier na starsze platformy wzięli sobie do serca dewizę, że czego nie zrobią to ludzie oszaleją z radości, wyłożą fortunę i będą wielbić w niebiosa. Gdyby było inaczej spokojnie robili by dziś produkcje technicznie dużo lepsze od starszych gier, a nie będące daleko w tyle za nimi. Niech autorzy naprawdę zapracują na kasę i zrobią grę na miarę Ruff 'n' Tumble, OnEscape, czy może jakąś ciekawą przygodówkę, wtedy chętnie wyłożę kasę i z przyjemnością pogram, póki co to mnie osobiście mocno odpycha dzisiejsza strategia "sławy".

2021-12-08T21:59:11+01:00

piotrekw wrote:Tyle że Szalter jest na licencji freeware, i szczerze to nie słyszałem wcześniej o nim, więc chyba jakimś wybitnym sukcesem nie był.

Na Allegro była sprzedawana wersja "premium". :hee:
Na TC nie zagramy w ten tytuł, gdyż autor nie wyraził zgody, żeby opublikować w exeku jego dzieło - szanujemy decyzję i również wersji freeware nie planujemy publikować.

2021-12-09T21:29:10+01:00

O co dyskusja? Takie pozycje (na różne martwe platformy) przeznaczone są tylko i wyłącznie dla kolekcjonerów. Ci, którzy nie kupują korzystają z wersji freeware (np. na emulatorze dla małego atari) a ci którzy kupują są świadomi, że 200zł to grosze uwzględniając koszt produkcji, prawa autorskie (+ ew. konwersja), podatki, koszt magazynowania i ew. strat, koszt prowadzenia działalności gospodarczej i... To co najważniejsze na tym rynku: BARDZO MAŁA ILOŚĆ SPRZEDANYCH SZTUK.

Zdziwienie? Niestety im mniejsza ilość sprzedanych egzemplarzy tym koszt jest wyższy. Za pewne rzeczy koszt jest stały liczony w setkach lub tysiącach.
Samo trywialne opakowanie to koszt niby niski. Pod warunkiem, że zamówi się ich min. 500 sztuk ;)

Edit: cofam część tego co napisałem. Yoomp! (to oryginalny atarowski tytuł) na Amigę to nie konwersja, to całkowicie nowa produkcja z genialną muzyką idealnie oddającą teledyskowy klimat gry.

2021-12-09T22:22:14+01:00

ccwrc wrote:) a ci którzy kupują są świadomi, że 200zł to grosze uwzględniając koszt produkcji, prawa autorskie (+ ew. konwersja), podatki, koszt magazynowania i ew. strat, koszt prowadzenia działalności gospodarczej

Myślę że trochę się zagalopowałeś kolego:). 200zł to koszt gry na konsolę nowej generacji, często bardzo mocno rozbudowanej, przy produkcji której pracuje sztab grafików, programistów i cała kupa odpowiedzialnej załogi łącznie z testerami, do tego dystrybucja, wydawca itp. Nie porównuj tego do prostej, skopiowanej tematycznie gry bez fabuły zrobionej przez garstkę osób i rozpowszechnianą wysyłkowo bez wydawcy.

ccwrc wrote:Niestety im mniejsza ilość sprzedanych egzemplarzy tym koszt jest wyższy.

A jaka ma być ilość sprzedanych egzemplarzy prostej produkcji z zaporową ceną?. Tak jak pisałem wcześniej, gra jest warta może 20zł (za mimo wszystko dobrą muzykę od XTD), może wtedy by się bardziej rozeszła, a to i tak raczej wśród fanatyków..

2021-12-09T22:32:57+01:00

@piotrekw
piotrekw wrote:Myślę że trochę się zagalopowałeś kolego

OK. Zajmij się tematem niszowych wydawnictw, wtedy pogadamy. Na dzień dzisiejszy nie jesteś w stanie rozróżnić tego: "200zł to koszt gry na konsolę nowej generacji" od tego: "400 sztuk sprzedanych na cały świat".

2021-12-09T23:17:58+01:00

ccwrc wrote:Na dzień dzisiejszy nie jesteś w stanie rozróżnić tego: "200zł to koszt gry na konsolę nowej generacji" od tego: "400 sztuk sprzedanych na cały świat".

Jako nabywcy kompletnie nie interesuje mnie ile czego jest produkowane i gdzie sprzedawane, obchodzi mnie jakość produktu i adekwatność ceny. Na dzień dzisiejszy tego nie rozumiesz (albo rozumiesz, tylko sfrajerowałeś się podobnym zakupem i tak to tłumaczysz). Rozumiem, że jak do sklepu przywiozą mniej chleba to dasz i 100zł za bochenek?. Jestem zagorzałym fanem Amigi i mam kilku znajomych (między innymi byłych scenowców) którym podesłałem newsa o grze, absolutnie nikt nie wyraził chęci kupna przez wysoką cenę, mimo wielkiej sympatii do Ami. Daruj sobie teksty o rozróżnianiu i marketingu bo sam masz nikłe pojęcie.

Return to Zapowiedzi